Alles om niet in een Netflixgat van 14 uur te vallen.

Voor veel thuiswerkers beginnen alle dagen een beetje op elkaar te lijken en worden de grenzen tussen werkdag en vrije tijd en werkweek en weekend steeds vager.

Door de beperkingen is het bovendien lastiger om typische weekend-dingen (boodschappen doen, op bezoek bij vrienden of familie, eropuit) te ondernemen.

Het kan ook zomaar zijn dat je weinig energie hebt en je ook nog eens schuldig voelt als je op social media moet constateren dat je alweer geen zuurdesembrood hebt gebakken, een thuisworkout hebt afgewerkt of een boek hebt gelezen.

Article continues after the ad

Om met het laatste te beginnen: downtime is ook echt downtime. Dan mag je buizen, slapen of op je gemak stofzuigen. Niemand zegt dat je álles uit deze pandemie moet halen door Frans te leren of jezelf Heel Holland Bakt in moet kneden. Het is jouw tijd en je mag die besteden zoals je dat zelf wilt. Oók als dat uitslapen en twee dagen in je pyjama rondlopen betekent.

Om toch meer uit je vrije tijd te halen, zul je een beetje werk moeten verrichten. Ga bijvoorbeeld naar een andere supermarkt dan anders, ga alleen of met je huisgenoten een eind fietsen waar je normaal gesproken niet komt, neem een boek en een picknick mee. Zo ben je er in ieder geval even uit.  

Heb je er de ruimte voor, zorg dan voor een werkplek die gescheiden is van de rest van je woonruimte. Om je vrij te voelen is het zaak om je laptop even niet te zien of minimaal dicht te klappen. Ben je klein behuisd, zorg dan dat er minimaal één vertrek is – bijvoorbeeld de slaapkamer – dat je alleen gebruikt om te ontspannen.

Op hakken achter je laptop zitten hoeft echt niet, maar je kunt jezelf wel een 'en nu ben ik vrij-moment' bezorgen door overdag gewone kleren te dragen en je als je vrij bent pas in die lekkere yogapants te hullen.

Een slimme truc is het licht aan te passen van werk naar vrije tijd. Met een dimmer of een kleurenlamp kun je makkelijk de sfeer in een ruimte veranderen.

Het is even slepen met scrubs, een wijntje en maskers, maar een paar uur uittrekken voor een home spa ervaring is een perfecte break om jezelf vrije tijd toe te eigenen.

Waar keek je normaal gesproken naar uit in het weekend? Een cocktail om het in te luiden? Op zaterdag ontbijten buiten de deur? Uit eten? Veel van dit soort ijkpunten kun je terugbrengen in je routine: die cocktail schenk je gewoon lekker in en in plaats van buiten de deur te ontbijten, maak je zelf iets lekkers: dit zijn de momenten om eens aan een ambitieus kookproject te beginnen.  

In plaats van uit eten gaan, kun je een thema-avond houden: je bestelt sushi, streamt een Japanse film, vergaapt je aan een gezonde dosis K-pop en drinkt jasmijnthee tot je ernaar ruikt. Allemaal prima trucs om niet in een zwart Netflix-gat te vallen en veertien uur series te kijken 😉 .

Foto (c) iStock  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in