Ines in een look van haar nieuwe collectie met Uniqlo
Ines in een look van haar nieuwe collectie met Uniqlo

Het Japanse geheim voor een gelukkig leven!

Frans stijlicoon Ines de la Fressange deelt met regelmaat lifestyletips en stopte dit boek in haar vakantiekoffer: Mon Programme Ikigai van Caroline Surany.

Foto (c) Ines de la Fressange

Article continues after the ad

"Ikigai is het Japanse geheim voor een gelukkig leven," zegt ze. "Het gaat om begrijpen en vinden wat ons gelukkig maakt, waar we voor zijn gemaakt, waar we een gave voor hebben en wat betekenis aan ons leven zal geven. Het is heel wat, maar met dit boek kom je door anekdotes en kleine oefeningen een heel eind. Ik beloof niets, maar het valt altijd te proberen!"

Het 12-weken programma van Surany is helaas niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar een populair alternatief is het boek Ikigai van Hector Garcia en Francesc Miralles, die ook een praktijkboek afleverden: Vind je Ikigai.

Levensvreugde

Ikigai komt neer op het vinden van de reden van je bestaan, de reden waarom je 's morgen je bed uitkomt. Het is niet 'nooit dingen doen die je niet leuk vindt', maar meer dingen die belangrijk zijn (goed slapen en eten, rust, sociale verbanden) voor dingen laten gaan die dringend zouden zijn.

Het is een soort stoomcursus ontdekken wat goed voelt voor jou en zo je passie vinden. Want wie eenmaal weet wat dat is,  heeft tevredenheid, geluk en betekenis in het leven onder handbereik. Opvallend is dat dat persoonlijke geluk vrijwel nooit in geld of status zit, maar meer in zelfzorg, vriendschappen, lekker bezig zijn en een beetje lichaamsbeweging.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in