Voor wie haar moderne angsten wel een beetje trendy wil houden.

FOMO (Fear Of Missing Out, de angst iets te missen) heeft recentelijk een zusje gekregen. En dat heet FOBO: Fear Of Better Options, ofwel de angst dat er iets beters te vinden is. Het kan al toeslaan bij het aanbod in het lipstickvak...

FOBO is hongerig de koelkast opentrekken en dan lamgeslagen door het aanbod die onverrichterzake weer dicht doen om een boterham te gaan smeren. Het is wekenlang online speuren om de ideale vakantie tegen de ideale prijs bij elkaar te klikken. Het is geen nieuwe provider durven kiezen omdat je geen idee hebt wat de beste is voor jou.

Het is ook een leuke nieuwe baan (in de buurt, mooi bedrijf) afslaan uit vrees dat je zo een potentiële ándere leuke nieuwe baan niet zult kunnen aannemen. En het is halfslachtig alle opties in een nieuwe relatie open houden, voor het geval George Clooney zich toch blijkt te kunnen klonen.

Article continues after the ad

Niemand kan er onderuit: de keuze is reuze tegenwoordig. En je zou de eerste niet zijn die, overweldigd door het enorme aanbod van streamingsdienten en series bínnen al die streamingdiensten, het scherm uitzet om old school een boek te gaan lezen (snorrende poes optioneel).

Dit zijn typische FOBO-signalen:

  • Afspraken in potlood opschrijven of met een vraagteken erachter. In een overvolle agenda. Omdat afzeggen en afgezegd worden tegenwoordig heel normaal is.
  • De Netflix-pagina die het meeste zendtijd van je krijgt, is het menu. Alsof je op een dag al niet genoeg scrolt.
  • Een LBD met sneakers eronder. Een trainingsbroek met een damasten jasje erop. En in een op een hutkoffer gelijkende handtas zeul nog drie outfits, accessoires incluis, mee om toch maar op elke mogelijk passerende gelegenheid voorbereid te zijn. In werkelijkheid betekent zo'n onsamenhangende ik-ga-vanuit-bikram-yoga-naar-mijn-werk-en-daarna-naar-een-cocktailparty dat je eigenlijk nergens écht p voorbereid bent.
  • De feestdagen zien er nu al uit als een militaire operatie, met targets, te bezoeken tantes, diners, kerstontbijten, ferme wandelingen, gezelschapsspelletjes en alle familieleden een flintertje persoonlijke aandacht geven. Zelfs met Derde en Vierde Kerstdag wordt het krap.  
  • Je bewaart van alles de bonnetjes en knipt nooit labels uit kleding tot het moment dat je toch niet meer mag ruilen, voor het geval van je weet maar nooit.

Keuzestress, dus. Eentje in de categorie champagneproblemen, maar ook eentje die je kan verlammen. Wat helpt is uiteraard het aantal keuzes terugbrengen. Besluit bijvoorbeeld geen vlees of snelle koolhydraten meer te eten en je zoeft fluitend door een menukaart of de supermarkt.

Wat nog veel meer helpt, is beseffen dat je nooit de perfecte keuze zult maken. Kies de pindakaas die je lekker lijkt en loop verder. Volmaakt bestaat niet, goed genoeg is ook oké en scheelt heel wat energie en frustratie. En klik bij het online shoppen zoveel mogelijk filters aan: top, rood, driekwart mouw, onder de 50 euro. Hoppa, keuze uit 12 in plaats van 1200 tops.

Koester verder wat sleur, want dat is zalig. Er is niets mis mee om elke week dat gezonde succesrecept te maken of elke vrijdag je favoriete blauwe pak te dragen. Sleur heeft een slechte naam, maar laat veel ruimte, energie en tijd over voor andere dingen. Bovendien hoeft er maar íets mis te gaan in je leven, of je snákt naar wat gezellige sleur. Sleur rocks.

Ook een goede keuze (zelfs de beste keuze) wordt minder briljant als er eindeloos wikken en wegen aan vooraf gaat. Bovendien is altijd alles in beweging: wat nu de volmaakte keuze is ('We gaan ervoor, we verhuizen naar de Achterhoek, perfect huis, perfecte prijs!') kan zomaar binnen afzienbare tijd een onhandige keuze worden ('Elke dag drie uur forenzen is best zwaar, dus kan ik die leuke nieuwe baan niet aannemen'). Maar dat hoeft helemaal niet te gebeuren, niemand weet hoe de toekomst eruit ziet. Gewoon een knoop doorhakken en er wat van maken is óók een optie en misschien we de beste van dat moment. Dág FOBO, tot nooit meer! 

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in