Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Heb je ook last van een 2020 burn-out en behoefte aan perspectief?

Zó creëer je weer vooruitzicht. Moe, lusteloos, geïrriteerd. Slecht slapen, niet zoveel kunnen hebben. Minder productief zijn, minder in dingen interesse hebben. Gewoon doorgaan, maar intussen iets te vaak denken: is dit het nou? En hoe loopt dit af? Massa's mensen voelen zich momenteel zo. Down,...

Heb je ook last van een 2020 burn-out en behoefte aan perspectief?

Zó creëer je weer vooruitzicht.

Moe, lusteloos, geïrriteerd. Slecht slapen, niet zoveel kunnen hebben. Minder productief zijn, minder in dingen interesse hebben. Gewoon doorgaan, maar intussen iets te vaak denken: is dit het nou? En hoe loopt dit af?

Massa's mensen voelen zich momenteel zo. Down, maar niet depressief. Moe, maar niet uitgeput. Meer een onbevredigende staat van van alles wat, gedomineerd door gebrek aan zekerheid en vooruitzichten. Een beetje in de rouw om alles wat er niet meer is, niet erg gemotiveerd om dingen te gaan doen.

De collectieve malaise is het gevolg van een politiek, economisch en maatschappelijk nogal  instabiele wereld. Met daar bovenop de coronacrisis, de beperkingen die eruit voortkomen en de verwarring die de versoepelingen oplevert. Afgezien van handen wassen en afstand houden, weet niemand meer precies hoe en wat en dat werkt onbehagen in de hand.

Hoe maak je, met nog vier maanden te gaan, alsnog iets van 2020? Begin met grenzen stellen. In een tijd met stijgende werkeloosheid, is de bereidwilligheid om over te werken altijd al groter. Wie tegenwoordig vooral vanuit huis werkt, heeft helemaal het gevoel altijd online en paraat te moeten zijn.

Werk je meer uren dan waar je voor betaald wordt, dan is het zaak te kijken of je timemanagement niet beter kan. Een dag moet ook rust, ontspanning (een eind lopen, zwemmen, yoga) bevatten om bij te tanken. Probeer meer structuur aan te brengen in je werkdag, op een gegeven moment mag je laptop echt uit.

Ook je mentale gezondheid is van belang. Online is veel hulp te vinden en de ePsych is helemaal ingeburgerd als therapeut. Onderschat verder niet het effect van gezond eten en lichaamsbeweging op je stemming. Bewegen verandert de manier waarop je lichaam werkt en als gevolg daarvan hoe je je voelt.

Het is nergens voor nodig om Olympisch te gaan sporten, ga gewoon wandelen of fietsen. Je zult je geheid beter voelen na afloop en zo'n beweegmoment helpt ook weer structuur in je dag te brengen. Soms helpt het om een uitdaging te hebben, zoals het Pieterpad of het Odulphuspad helemaal lopen.

Luister naar muziek, zing mee met de radio. De hersens vinden het ontzettend moeilijk om tegelijk te somberen en te zingen en je gaat bovendien anders ademen van zingen. Het doorbreken van een piekerpatroon helpt om je wat beter te voelen en meer controle te krijgen over wat je voelt. Heb je de pest aan zingen en muziek: luisterboeken hebben hetzelfde effect.

Dan de grote lijnen: niemand die staat te juichen bij het idee, maar het leven zoals het nu is, dat blijft nog heel lang zo. Er is geen duidelijk eindpunt, geen terug-naar-normaal-punt. Dat kan gevoelens bij je opwekken die variëren van diep chagrijn tot wilde paniek. Best logisch, maar je hebt er niets aan. Je kunt er niets aan veranderen, je kunt hooguit je reactie erop bijsturen.

Accepteren dat het is zoals het is, spaart energie (al dat onbewuste verzet is slopend) en schept ruimte om iets op te pakken dat Q4 van 2020 kenmerkt. In vier maanden kun je heel aardig een nieuwe taal leren, tien kilo afvallen, een certificaat halen, je laten omscholen, stoppen met roken, stoppen met alcohol drinken, een muziekinstrument leren bespelen, beter leren koken, klussen en naaien, een hardloopschema opbouwen of je financiën aanharken. Zodat je op 31 december kunt terugkijken en zeggen: 'Het was een bizar jaar, maar dít heb ik toch maar mooi voor elkaar gekregen.'

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in