Relatietherapeut Esther Perel weet raad.

Weinig contact met anderen, wel voortdurend op elkaars lip. De coronacrisis is zowel een test voor je relatie als de kans om het nodige onderhoud te plegen. De bekende relatietherapeut Esther Perel geeft de lezers van NOUVEAU wijze inzichten en praktische tips.

Esther: "Romantiek is mooi, maar heel erg onpraktisch. Een relatie is een verhaal. Iedere partner heeft zijn eigen versie. In een goede relatie heeft jouw verhaal een overlapping met het verhaal van de ander. Vaak praten stellen al een poos langs elkaar heen. Beiden geloven dan alleen nog in hun eigen waarheid. Ze hebben de verbinding verloren."

Game changer

Article continues after the ad

Perel weet waar ze het over heeft. Al dik dertig jaar komen stellen met relatieproblemen naar haar praktijk in New York. Haar podcast Where Should we Begin?, met gesprekken met haar cliënten, heeft miljoenen trouwe fans. Begin 2018 verscheen haar tweede boek Liefde in verhouding, met een controversiële blik op vreemdgaan. De New York Times noemde haar een van de belangrijkste ‘game changers’ in seks en liefde vanwege haar intelligente en scherpe, maar compassievolle blik.

Perels uitgangspunt: de kwaliteit van relaties bepaalt de kwaliteit van je leven. "Belangrijk voor de beleving van de liefde is de manier waarop je gehecht bent, welke relatie je hebt met je vader of moeder. Vaak compenseer je wat je zelf te veel of te weinig hebt gehad."

Opnieuw leren kijken

Elk koppel met liefdesproblemen heeft een andere dynamiek. Toch ziet Perel een belangrijke rode draad. "Stellen komen vaak naar me toe om te vragen of ik de een gelijk wil geven en de ander uit kan leggen dat hij of zij fout zit. Maar ik luister naar beiden en stel vervolgens dat hun zekerheid niet klopt. Ik stel vragen, zaai verwarring. Want zekerheid is de vijand van verandering. Je moet bij jezelf naar binnen, je moet opnieuw leren kijken. Naar de ander, maar vooral naar jezelf. Als je niet nieuws­gierig bent naar jezelf, naar wie je nog meer bent dan je dacht, gebeurt er niets. Pas wanneer je opnieuw verbonden bent met jezelf, kun je kijken naar de ander. Lukt het je om over die brug te komen, om te ervaren wat de ander voelt? Kun je zien hoe je de ander ongemerkt beïnvloedt? Dan kun je kijken of je elkaar nog kunt vinden, wílt vinden. En of je opnieuw vervlochten kunt raken."

APK

De balans opmaken in jouw relatie? Deze APK geeft handvatten.

1. Wees betrokken

Luister actief en laat je geliefde weten dat je hem hebt gehoord en begrepen. Ik hoor wat je zegt en ik begrijp dat je je daarom verdrietig voelt. Ik zie wat het met je doet. Dat maakt mij ook blij.

2. Neem zelf verantwoordelijkheid

Je hebt zelf de verantwoordelijkheid je ‘dode zelf’ weer tot leven te wekken. Verlang niet van je partner dat hij dat voor je doet. Bovendien is het essentieel dat je zelf het gevoel hebt dat je het waard bent om weer te vlammen.

3. Hoe kun jij veranderen?

Het is makkelijk je te focussen op wat een ander verkeerd doet of wat je mist aan je partner. Bedenk eens wat je zélf kunt veranderen om jullie leven samen leuker te maken. Neem hem mee die brug op, dan komt hij vanzelf naar jouw kant.

4. Toch een affaire?

Wees eerlijk, maar niet te. Natuurlijk wil je zo veel mogelijk weten om het volledige verhaal te kennen: hoe heb je haar ontmoet, waar sprak je af en hoe vaak, hoe lang heeft het geduurd? De ander moet eerlijk zijn, maar moet je alles vertellen? Per se de kleur van iemands ondergoed willen weten, zorgt eerder voor een obsessie dan voor verbinding. Praat over wat er is gebeurd, over de pijn die dat geeft, maar kijk ook naar de toekomst. Wie zijn wij en wat willen we?

5. Wacht niet te lang met seks

Vaak volgt na ontrouw een periode van intense en hevige vrijpartijen, gevolgd door afstand en afwijzing. Laat dat niet eindeloos duren. Seks, intimiteit en verbinding zijn onderdeel van de relatie. Probeer ze opnieuw een plaats te geven.

Dit artikel stond in een langere versie in de printeditie van Nouveau (c) all rights reserved DPG Media / Nouveau 2020

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in