Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Fonkelen van woede is goed voor je!

De kracht van boosheid bij vrouwen. Vrouwen zijn boos, en ze hebben er alle reden toe. Ze worden onderbetaald, tegengewerkt, gekleineerd en zijn overwerkt. Assertieve vrouwen worden weggezet als krengen en heksen, expressieve vrouwen als emotioneel of een dramaqueen. Heeft een vrouw een mening, d...

Fonkelen van woede is goed voor je!

De kracht van boosheid bij vrouwen.

Vrouwen zijn boos, en ze hebben er alle reden toe. Ze worden onderbetaald, tegengewerkt, gekleineerd en zijn overwerkt. Assertieve vrouwen worden weggezet als krengen en heksen, expressieve vrouwen als emotioneel of een dramaqueen. Heeft een vrouw een mening, dan kan ze die beter voor zich houden. En als een vrouw daadkracht toont, moet ze er wel bij glimlachen.

Herkenbaar? Vrouwen zijn even vaak boos als mannen, maar er zijn grote verschillen in hoe zij daarmee omgaan en hoe anderen erop reageren. Veel vrouwen onderdrukken hun boosheid om de lieve vrede te bewaren, met soms grote nadelige psychische en fysieke gevolgen. Daar zit je dan, beleefd en voorkomend te zijn, met barstende koppijn, hartkloppingen en buikkramp van de stress.

'Boosheid is een krachtig middel voor verandering'

Beter kun je je wat minder wellevend opstellen, stelt Soraya Chemaly in haar boek 'Fonkelend van woede: de kracht van boosheid bij vrouwen'. Boosheid is volgens haar een krachtig middel voor verandering. Ze analyseert thema’s als eigenwaarde, pijn, zorg, angst, stilte, ontkenning, gender en diversiteit en legt uit waarom het bevrijdend is boosheid als kracht te onderkennen en ernaar te handelen.

'Mannen associëren woede met macht, vrouwen met machteloosheid'

Chemaly stelt dat boosheid zich bij vrouwen ‘zijwaarts’ beweegt. De emotie wordt omgezet in een ‘sociaal acceptabele vorm’, zoals fysiek ongemak of mentaal onbehagen. ‘Meldingen van pijn door vrouwen zullen eerder afgedaan worden als "emotioneel" of "psychogeen" en dus "niet echt",’ schrijft Chemaly. "Mannen associëren woede met macht, vrouwen met machteloosheid. Mannen voelen zich schuldig na een uitval, vrouwen schamen zich. Schuldgevoel is het gevolg van een daad, schaamte komt voort uit het denkbeeld dat er iets mis is met jou. Vrouwen moeten boosheidbekwaamheid ontwikkelen."

Geen overbodige luxe, want liefst 70 tot 90 procent van de zorggebruikers met somatisch onverklaarde lichamelijke klachten is vrouw, volgens cijfers van WOMEN Inc., een organisatie die sinds 2004 werkt aan het vergroten van gelijke kansen voor vrouwen.

3 tips om je woede productief te maken

Ontwikkel zelfbewustzijn Dat begint bij erkennen dat je kwaad bent en uitzoeken waarom je die woede voelt. Zo kun je gerichter zoeken naar een oplossing. En verder is het een kwestie van niet altijd aardig willen worden gevonden en ruimte leren pakken. Denk maar aan Kamala Harris en haar 'Ik ben nu even aan het woord, Mike.'

Vorm productieve gemeenschappen In je eentje boos zijn, werkt isolerend. Samen met andere vrouwen kunnen je verandering bewerkstelligen: zo werkt het al sinds de eerste suffragettes die zich kwaad maakten over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Omarm woede "Het is het beste wapen tegen onderdrukking," zegt Chemaly. ". "Niet op je tong bijten," zegt ze. "Denk na waarom je boos bent. ("Be a knower, not a pleaser") Leer boos worden zonder tranen. Ga daarna de dialoog aan."

'Fonkelend van woede: de kracht van boosheid bij vrouwen' kost € 25

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in