Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Ergens bij horen maak gelukkiger dan likes'

Geluksprofessor Richard Layard over harde en zachte cultuur. In een wereld waarin voor de meeste mensen de basisbehoeften aardig goed gedekt zijn, is gelukkig zijn iets heel belangrijks geworden. Er wordt voortdurend naar gestreefd door middel van cursussen, bucketlists en boeken. Volgens emeritu...

'Ergens bij horen maak gelukkiger dan likes'

Geluksprofessor Richard Layard over harde en zachte cultuur.

In een wereld waarin voor de meeste mensen de basisbehoeften aardig goed gedekt zijn, is gelukkig zijn iets heel belangrijks geworden. Er wordt voortdurend naar gestreefd door middel van cursussen, bucketlists en boeken.

Volgens emeritus hoogleraar arbeidseconomie professor Richard Layard, jarenlang een van de leiders van het gezaghebbende World Happiness Report van de Verenigde Naties, pakken mensen het echter helemaal verkeerd aan.

In zijn nieuwe boek  nieuwe boek 'Can we be happier? Evidence and ethics' ziet hij twee stromingen in het streven naar geluk. De eerste is dominant, maar zit er volgens hem helemaal naast door zich te richten op succes, vrijheid, winnen, vergelijken. Het is de gelukscultuur van presteren, veel geld verdienen, likes scoren op LinkedIn en Instagram. Zeg maar, de houding waarmee je promotie maakt op je werk en indruk maakt op anderen.

De tweede gelukscultuur heeft het volgens Layard wel begrepen: die richt zich op dingen als compassie, vertrouwen, en gemeenschapszin. Dat klinkt minder spannend, maar het is dan ook een cultuurstrijd van hard tegen zacht, volgens Layard. "We moeten dringend zorgen dat de zachtere cultuur de harde gaat vervangen."

Layard onderzocht dat hard werken in ruil voor een hoge beloning helemaal niet zo gelukkig maakt. Mensen blijken veel gelukkiger te worden van bijvoorbeeld een gewaardeerd lid van een team zijn langdurig ergens bij horen en naar een gedeeld doel toewerken. Met andere woorden: hoeveel vrijheid en status individueel succes ook biedt, onderling vertrouwen (lees: je veilig voelen) en gemeenschapszin maakt veel gelukkiger.

3 tips voor meer geluk

Vergelijk jezelf niet met anderen. Zelfs als je het beter doet, komt er altijd weer iemand die het weer beter doet dan jij. Zoek liever een doel dat vooruitgang voor allemaal dient. Simpel gezegd: staar je niet blind op de zelfpromotie op social media, maar leef in het hier en nu. En investeer naast de onvermijdelijke (en vaak ook leuke!) schermcontacten vooral veel in prettige contacten met de directe mensen om je heen. Geluk komt uit jezelf, niet uit het aantal likes op een postje.

Je bent je gevoelens niet, je kunt je emoties sturen. Wees wat milder voor jezelf, gun jezelf wat ruimte. Negatieve gedachtepatronen leren herkennen en bijsturen (door middel van therapie, erover praten met je beste vriendin of iets doen waardoor je je beter voelt) heeft enorme invloed op persoonlijk geluk, volgens Layard.

Maak deel uit van een groter geheel. Voor de een is het de kerk, voor de ander vrijwilligerswerk, voor een derde de buurtapp en even boodschappen doen voor een buurman die slecht ter been is. Individualisering heeft veel vrijheid gegeven, maar in veel gevallen ook eenzaam gemaakt. Het gevoel ergens bij te horen (een familie, vriendenkring, buurt) is van groot belang om je gelukkig te kunnen voelen. Dat vraagt om investeringen in de vorm van tijd, aandacht en soms ook een beetje moeite, maar het is het dubbel en dwars waard: iets voor een ander doen, maakt gelukkig en wie goed doet, goed ontmoet.

'Can We Be Happier?' van Richard Layard is uitgegeven door Penguin Press en kost € 26.

Foto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in