Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Energiedipje? We laten je het licht zien!

Weet jij hoeveel lumen je thuiswerkplek moet hebben? Door de overgang naar de wintertijd (heb je al je klokken al verzet?) zijn dagen weer iets korter geworden. Dat uurtje ingeleverd daglicht kan invloed hebben op je stemming. Negen van de tien mensen voelen zich minder opgewekt op donkere dagen,...

Energiedipje? We laten je het licht zien!

Weet jij hoeveel lumen je thuiswerkplek moet hebben?

Door de overgang naar de wintertijd (heb je al je klokken al verzet?) zijn dagen weer iets korter geworden. Dat uurtje ingeleverd daglicht kan invloed hebben op je stemming. Negen van de tien mensen voelen zich minder opgewekt op donkere dagen, volgers wetenschapsexpert Martijn Peters. Van deze groep heeft 10-20 procent last van echte neerslachtigheid, ook bekend als Seasonal Affective Disorder (SAD).

De symptomen zijn lusteloosheid, gebrek aan energie, je lastig kunnen concentreren, meer zin hebben in snoep en comfort food en algehele lamlendigheid die tegen een depressie aanschurkt. Vrouwen lopen vier keer meer risico er last van te krijgen dan mannen.

Bij SAD lijken de stoffen serotonine en melatonine een rol te spelen. Serotonine is een neurotransmitter die onder meer onze stemming, eetlust en ons slaappatroon bepaalt. Als het aantal lichturen afneemt in de herfst, daalt ook ons vitamine D-peil, een vitamine die nodig is om serotonine te produceren", zegt Peters in Het Laatste Nieuws. "Tegelijk neemt het aantal kanaaltjes in de hersencellen die serotonine afvoeren toe. Onze serotoninevoorraad verdwijnt dus sneller en raakt trager bijgevuld. Dat verklaart meteen ons verlangen naar koolhydraatrijk voedsel, want dat geeft een tijdelijke serotonineboost."

Melatonine is van belang voor een goede nachtrust en wordt aangemaakt als het gaat schemeren. "Het vormt hét signaal voor het lichaam om te gaan slapen", zegt Peters. "Het is ook je alarmklok in de ochtend. Zodra bepaalde cellen in onze ogen zonlicht waarnemen, sturen die een signaal naar het hersendeel dat de biologische klok regelt. Die signaleert op haar beurt aan de pijnappelklier dat ze de productie van melatonine moet stoppen. Maar als er 's ochtends geen zonlicht is, blijft de productie ervan doorgaan en raakt ons slaap-waakritme ontregeld."

De oplossing tegen al deze malaise is licht

  • Als je wakker wordt en het is nog donker alle lampen aandoen als je je doucht en aankleedt om je melatonineproductie te remmen.  
  • Zoek een werkplek bij een raam. Door de draaiing van de aarde wisselt daglicht voortdurende in intensiteit, richting en kleur, wat stimulerend werkt voor het bioritme.
  • Wat betreft je werkplek: in bedrijven is het meestal goed geregeld, maar thuis kan het licht te wensen overlaten. Als je in je thuiskantoor niet veel daglicht hebt, kun je het beste kiezen voor wit, ‘koud’ LED licht. ‘Koud’ licht is meer van toepassing en efficiënter in een ruimte waarin gewerkt wordt. Denk aan wandlampen met een LED lichtbron tussen 4000 en 5000 Kelvin. Een tafellamp is perfect voor gerichte werkverlichting. 
  • Zorg voor voldoende licht. De Europese unie adviseert voor je thuiskantoor 500 lux. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux. 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. Is je kantoorruimte bijvoorbeeld 10m² dan heb je 500x10 = 5000 lumen nodig om je werkruimte goed te verlichten. Het aantal lumen van een lichtbron staat op de verpakking.
  • Probeer in de ochtend minimaal een half uur naar buiten te gaan, voor een wandeling. Lunchwandelen, je lunch buiten opeten – alle kleine beetjes helpen.  

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in