'Volwassenen klampen zich te vaak vast aan één activiteit.'

Wat maakt nu echt gelukkig? Het is niet heel veel geld, een knetterknap uiterlijk of een marathon hollen, zo blijkt uit jarenlang onderzoek van Laurie Santos, voor de universiteit van Yale.

Article continues after the ad

Het geheim zit in actief plezier hebben. Dus niet uren buizen of door social media scrollen of jezelf een moeilijk haalbaar doel stellen, maar lol hebben zoals een kind dat heeft.

'Kinderen vinden het geen punt als een activiteit uiteindelijk toch niet hun ding is' 

"We zouden allemaal veel meer plezier hebben als we nieuwe dingen zouden proberen, net zoals kinderen dat doen," zegt Santos in The Guardian. "Kinderen zoeken nieuwe activiteiten en proberen constant nieuwe dingen uit. Ze vinden het ook niet erg als de activiteit uiteindelijk niet hun ding is en zien het niet als tijdverspilling. Volwassenen klampen zich te vaak vast aan één activiteit, bijvoorbeeld sporten of een muziekinstrument spelen, en dat is het. Maar waarom zouden ook wij geen nieuwe dingen kunnen of mogen proberen?"

'Als volwassene speels blijven blijkt een enorme verrijking te zijn'

Het is niet de bedoeling dat je je baan opzegt om voorgoed te gaan hinkelen, het zit meer in kleine pleziertjes. Maak een ingewikkeld nieuw recept zonder verwachtingen, leer een nieuw spelletje of een type denkpuzzel die je nog niet kent, werk mee aan een TikTokfilmpje van je puber, stamp op je regenlaarzen door een plas, leer een nieuw liedje uit je hoofd of speel met de poes.

Als volwassene speels blijven blijkt een enorme verrijking te zijn en is volgens Santos heel effectief tegen stress en psychische problemen. "Plezier maken is een serieuze zaak, we beseffen niet dat het een krachtig middel kan zijn."

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in