Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dít is de beste work-out voor je brein

Dat je geheugen minder wordt is een mythe! Niet meer weten waar je je sleutels gelaten hebt, is middelbaar zijn. Niet meer weten waarvoor je sleutels zijn is zorgelijk, zo luidt de grap. Algemeen wordt aangenomen dat je geheugen wat minder wordt naarmate je meer levenservaring krijgt.  Iedereen h...

Dít is de beste work-out voor je brein

Dat je geheugen minder wordt is een mythe!

Niet meer weten waar je je sleutels gelaten hebt, is middelbaar zijn. Niet meer weten waarvoor je sleutels zijn is zorgelijk, zo luidt de grap.

Algemeen wordt aangenomen dat je geheugen wat minder wordt naarmate je meer levenservaring krijgt.  Iedereen heeft het mis, stelt neurowetenschapper en muzikant Daniel Levitin (62). ‘Het falende geheugen is een mythe. Iemand van 50 jaar dénkt alleen maar dat hij meer vergeet dan een student van 20.’

Voor zijn nieuwste boek, Successful Aging, ploegde Levitin door honderden studies en interviewde hij een tiental bekende oudere mensen, van de dalai lama tot antropologe Jane Goodall en zangeres Joni Mitchell. En lang verhaal kort: mensen voelen zich eerder oud omdat ze in de maatschappij geen rol meer spelen ('Het is alsof ik niet meer besta') dan dat hun hersens reden geven om zich oud te voelen.

"Naarmate we ouder worden, wordt het brein statistisch gesproken beter in bepaalde dingen: empathie, verdraagzaamheid, dankbaarheid," zegt Levitin in De Morgen. "Oudere mensen zijn ook beter in het oplossen van problemen, zeker wanneer het persoonlijke conflicten betreft."

Levitin stelt in zijn boek dat hersenen eerder oud worden door de cultuur van 'waarom zou je nog?' en fris en fruitig blijven door nieuwe dingen te blijven doen en nieuwsgierig te blijven. Prikkelende activiteiten zijn les leven, een nieuwe hobby onder de knie krijgen, een nieuw muziekinstrument leren bespelen, tekenen, brieven of een dagboek met de hand schrijven. Puzzelen en kruiswoordpuzzels maken helpen ook, maar niet als je altijd hetzelfde soort puzzel maakt: wissel vooral regelmatig af.

"Een ouder brein is potentieel beter als je het juist gebruikt," zegt Levitin. "Maar je hebt een handleiding nodig. Je moet bijvoorbeeld nieuwe dingen proberen. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat we boven een bepaalde leeftijd geen nieuwe ervaringen meer opzoeken."

Nieuwe ervaringen zorgen voor de aanleg van nieuwe zenuwbanen en die nieuwe connecties helpen om de hersenen fris en fruitig te houden. Je moet je er wel toe zetten om nieuwe dingen te ontdekken, omdat de hoeveelheid dopamine – het beloningsstofje dat vrijkomt bij het nemen van risico's en het leren van nieuwe dingen – afneemt naarmate je ouder wordt. Maar je kunt de aanmaak wel weer aanzwengelen, met wat extra initiatief.

Daniel Levitin, Hoe ouder, hoe beter kost 28 euro.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in