Heb je ook het gevoel een paar maanden te missen?

Het overviel ons even, die zonnewende van gisteren. Vanaf vandaag worden de dagen dus alweer korter. En dat terwijl gevoelsmatig Pasen nog maar net geleden lijkt.

Article continues after the ad

Als je het gevoel hebt dat je een deel van het jaar hebt overgeslagen, dan ben je de enige niet. Links en rechts wordt verbazing uitgesproken over het feit dat 2021 al voor de helft voorbij is. Bovendien is het onlogisch, dat de dagen nu alweer aan daglicht inleveren, terwijl de typische zomermaanden juli en augustus nog moeten komen.

Dat mensen zich hierover verbazen, is geen verrassing voor hoogleraar psychologie Douwe Draaisma van de Rijksuniversiteit Groningen. Hoe we tijd ervaren, hangt volgens hem af van hoeveel variatie er in onze dagen zit. "Hoe meer variatie er is in de dingen die je doet, hoe langzamer de tijd lijkt te verstrijken," zegt hij in Trouw. "Is er minder variatie dan lijken de dagen erg op elkaar en gaat de tijd voor je gevoel sneller."

Kijk maar naar wat er met je tijdsbesef gebeurde tijdens de lockdown. "Toen mochten we minder, en maakten we minder verschillende dingen mee. Er waren ook heel weinig markeringen in de tijd, zoals verjaardagsfeestjes, begrafenissen of andere gebeurtenissen die je houvast geven in je herinnering. Door die combinatie lijkt het voor veel mensen alsof de lockdown veel korter heeft geduurd dan daadwerkelijk het geval was."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in