Het is even wennen aan de Nieuwe Drukte...

De huidige en naderende versoepelingen gaan gepaard met een jubelstemming die niet door iedereen wordt ervaren. Want wat is het opeens druk, op de weg, de stoep en in de supermarkt. En wat komt er veel op je af, aan geluiden en collega's op kantoor. Aan steeds voller wordend openbaar vervoer. En kennissen die wel weer eens willen socialiseren.

Het kost veel energie, na ruim een jaar prikkelarm en met minder keuzestress te hebben geleefd. Het is weer even wennen aan meer mensen op straat en aan live een praatje maken. Per mail, telefoon of app is er iets meer afstand, heb je al die maanden meer controle gehad over je sociale contacten. Niet gek, dat het idee om 'onder de mensen te zijn' je misschien niet heel erg aantrekt.

Article continues after the ad

Het goede nieuws is dat het went. De eerste keer in een drukke winkelstraat of zwembad kort je je bezoek misschien nog in, maar na twee, drie keer begint het weer wat gewoner te worden, om met meer mensen op één plek te zijn.

Ook met de sociale vaardigheden komt het vanzelf goed. Misschien dat de eerste kletspraatjes een beetje stroef verlopen omdat je denkt: 'Waar gáát dit over?' Dat beetje onzekere, onhandige hoort erbij en slijt heel snel na de eerste smalltalk.

Het advies om afstand te houden blijft en zal voorlopig ook niet verdwijnen. Een prettig excuus voor iedereen die gehecht is geraakt aan een beetje persoonlijke ruimte om zich heen. Of er ook afstand wordt gehouden, heb je deels zelf in de hand. Wie graag een beetje rustig winkelt, gaat niet op zaterdagmiddag naar de stad.

Hou de controle over je agenda. Vond je de avondklok stiekem wel fijn omdat je zeker wist dat bezoek niet tot twee uur bleven plakken, zeg dan al bij het maken van de afspraak bijvoorbeeld: 'Ik moet de volgende dag vroeg op, dus ik kan het niet te laat maken,' zodat de ander weet waar ie mee af is.  

Genoot je van de rustige momenten van het afgelopen jaar, probeer die dan te houden. In de meeste bedrijven is het thuiswerken zo'n succes dat men aanstuurt op een combinatie van een paar dagen thuis en een paar dagen op kantoor – dat kan al een beetje ademruimte bieden.  

Druk-druk-druk zijn is passé. Vraag jezelf af of je echt nog wilt afspreken met vage kennissen of wilt voldoen aan sociale verplichtingen waar je niet enorm van geniet of waarbij je grote druk voelt om te entertainen of sociaal gewenste gesprekken te voeren. Als je er energie van krijgt, doen. Als je liever een eind gaat wandelen, kies dan daarvoor, in gezelschap dan wel alleen. De komende weken bieden een unieke kans om je leven opnieuw in te richten, volgens je eigen Nieuwe Normaal.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in