Het is voor de studio van RTL Boulevard gebeurd.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) is vanavond neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Het gebeurde voor de studio van RTL Boulevard waar hij in de uitzending had gezeten.

De Vries had net de studio van RTL Boulevard verlaten toen hij op straat van dichtbij zou zijn neergeschoten.

Een ooggetuige die in de Lange Leidsedwarsstraat woont, hoorde vijf schoten, meldt het Parool. Ze ging naar buiten en zag Peter R. de Vries op de grond liggen. Hij had veel bloed in zijn gezicht. Ze hield zijn hand vast. Ze kon niet met hem praten, maar hij leefde nog wel. Hij is daarna met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Over zijn toestand is nog niets bekend.

Article continues after the ad

Volgens een politiewoordvoerder hebben vermoedelijk meerdere mensen de schietpartij zien gebeuren. "We hebben meerdere meldingen van ooggetuigen binnengekregen," aldus de politie. 

De directe omgeving rondom de studio van RTL Boulevard is afgesloten. De politie is met een grote zoekactie met meerdere eenheden op zoek naar een verdachte, aldus de woordvoerder.

Geschokte reactie 

Zowel in Den Haag als in de mediawereld wordt geschokt gereageerd op de aanslag. 

RTL Nieuws-journalist Koen de Regt: “Vreselijk. Dit is een aanval op de journalistiek. Iedereen die het afgelopen jaar journalisten publiekelijk verbaal heeft aangevallen, moet zichzelf eens goed lang in de spiegel aankijken.”

RTL Boulevard-collega Rob Goossens: “Er zijn weinig momenten geweest waarop ik zoveel moeite had om de juiste woorden te vinden, want het nieuws over Peter gaat door merg en been. Hij is een vechter, en dit is zijn belangrijkste gevecht. Ik kan alleen maar bidden voor een goede afloop.”

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: “Echt een afschuwelijk bericht en de vreselijkste flashback naar andere aanslagen op onze vrije samenleving. Hoop en bid dat hij het overleeft.”

Telegraaf-journalist Wierd Duk: “Hoop zo dat Peter R. dit overleeft en terugkeert met die grote mond van hem en laat zien dat criminaliteit en terreur de vrije samenleving er niet onder krijgen. Heel veel sterkte aan hem, zijn familie en iedereen in zijn omgeving.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver: “Wat een afschuwelijk bericht. Mijn gedachten zijn bij Peter en de mensen om hem heen. En verspreid nooit beelden van slachtoffers. Ook nu niet.”

Ook koning Wllem-Alexander en koningin Máxima spraken hun afschuw uit.

Peter Rudolf de Vries

De Vries is sinds 1991 zelfstandig misdaadverslaggever en kreeg grote bekendheid met het programma 'Peter R. de Vries Misdaadverslaggever' dat van 1995 tot 2012 te zien was en waarmee hij vele daders vond en onschuldigen vrij kreeg. Sindsdien is hij veel te zien in talkshows, zoals het eerder genoemde RTL Boulevard en RTL Late Night. Daarnaast werkt hij als voetbalmakelaar en staat hij nabestaanden van ernstige misdrijven bij.

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in