Koolhydraten zijn weer de sjaak…

In de wereld van voedsel als lifestyle is een nieuwe hybride opgedoken: pegan eten, een combinatie van paleo en vegan.

Dat lijkt in eerste instantie nogal te botsen, omdat paleo deels draait om vlees en vis eten en vegans het op honderd procent plantaardig houden. Maar dr. Mark Hyman, de aanjager van Pegan, zegt dat het juist beter vol te houden is voor de meeste mensen, omdat er een beetje vlees en vis kan worden gegeten.

Pegan draait om  goede vetten, beperkte geraffineerde koolhydraten en beperkte suikers, gecombineerd met veel verse en gezonde groenten. Het bevat ook een beetje glutenvrije volkoren granen (boekweit, gierst, teff, quinoa). Wat je eet, is zo puur en onbewerkt mogelijk in een verhouding van een kwart vlees of vis driekwart groenten.   

Article continues after the ad

Tegenstrijdigheden

Hyman ((zijn boek komt op 10 januari 2022 uit en kost € 19) claimt gezondheidsvoordelen als afvallen, een lager cholesterolgehalte en het terugdraaien van beginnende diabetes. Om voldoende calcium binnen te krijgen, lijkt een supplement geen overbodige luxe. Daarnaast kun je stellen dat minder vlees eten beter is voor de planeet.

Kort door de bocht komt Pegan vooral neer op koolhydraatarm met goede vetten. Het is aan de prijzige kant omdat alles biologisch moet worden ingekocht. En er zitten raadselachtige tegenstrijdigheden in: peulvruchten mogen wel, linzen en bonen weer niet. Kaas van koemelk is uit den boze, geiten- en schapenkaas en -melk mag weer wel. Je moet wilde vis eten, maar daar zit door vervuiling vaak meer aan zaken die je liever niet eet in dan in kweekvis – what to do?  

Conclusie

Veel groenten en gezonde vetten zijn goed voor je; groenten bevatten veel vezels, gezonde vetten helpen je verzadigd te houden. Ook geen bewerkte producten eten is een goed idee. In de praktijk gaat de combinatie groente met vlees of vis echter vrij snel vervelen.

Daarnaast is het geen handige manier van eten als je een lunchbox mee neemt. En tenslotte zou je niet de eerste zijn die een lekkere tarweboterham mist qua beet en energie. Dat maakt Pegan, dat op zich wel kan helpen om je voedingspatroon te verbeteren, lastig om vol te houden.

Iets minder streng in de leer en je zit in het Mediterraanse dieet dat door gezondheidsdeskundigen al tien jaar achter elkaar wordt uitgeroepen tot de beste manier van eten voor een goede gezondheid. Meer afwisseling, ook haalbaar voor wie niet naar de ecojuwelier kan en aanzienlijk simpeler.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in