Ze hebben het nog lang stil kunnen houden!

Wie macarons zegt, ziet kleurige koekjes met een laagje crème voor zich. De een vindt het een taai hapje lucht, de ander een delicatesse, maar iedereen is het er wel over eens dat het een klassieker is.

En de bekendste macarons zijn die van Ladurée, sinds 1862 het Parijse  symbool van luxe snoeperijen. Het bedrijf heeft 900 winkels in vijftig landen en melkt het 'toppunt van Frans' imago graag uit.

Maar, sinds 2012 worden de koekjes niet meer in Frankrijk geproduceerd, maar in een doodgewone fabriek in Gruyère, Zwitserland, zo ontdekte Complément d'études op France 2 (en alleen in Frankrijk valt dit onder hard hitting onderzoeksjournalistiek). 

Article continues after the ad

Met dank aan een gunstige belastingdeal met de Zwitsers. De winkel in Parijs kreeg als laatste nog de macarons uit de Franse bakkerij van Morangis, maar daar is in 2020 een streep door gezet.

Het nieuws leidde in Frankrijk tot een fikse rel, want kom niet aan het culinaire erfgoed. Maar voor je een duur doosje van de 'enige echte Franse Ladurée' bestelt; je bent vermoedelijk smakelijker, goedkoper en verser uit met de macarons van je eigen bakker 😉 

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in