Zomerse trend voor een zonnig 2021!

Vrolijk met het oog op de zomer en perfect om mee te klinken op een @home Koningsdag als je eens iets anders wilt dan oranjebitter: oranje wijn.

Article continues after the ad

'Orange wine', zoals deze drank ook wel wordt genoemd, wordt gemaakt door witte druiven zo in te zetten alsof er rode wijn van gemaakt wordt. Bij de productie van witte wijn worden de druiven snel geperst, waarbij het sap gescheiden wordt van de schillen en pitjes. Wat er vervolgens gaat gisten, is dus alleen het druivensap. Bij rode wijn gisten de druiven mét de schillen, pitjes en soms zelfs steeltjes, wat invloed heeft op de kleur, geur, smaak en tannines.

Bij het maken van orange wine gebeurt hetzelfde: witte druiven gisten met schillen en pitjes, waardoor de schillen meer kleurstoffen afgeven. Hoeveel kleur ligt aan het druivenras en het hele proces, maar er zijn schakeringen mogelijk van oker tot donkeroranje.

Het productieproces van oranje wijn is al duizenden jaren oud, komt oorspronkelijk uit Georgië – daar maken ze hem in amforen, klassieke aardenwerken kruiken - en is UNESCO-erfgoed. Brabantse wijngaard Dassemus in een van de weinige oranje wijnproducenten in Nederland.

Prangende vraag blijft: waar smaakt ie naar? Het verschilt uiteraard per wijn, maar in het algemeen proef je een piepklein bubbeltje en heel frisse tot bijna zure drank. Oranje wijn is gelaagder dan wit, rood of rosé. Het Amerikaanse CN Traveler bekroonde de Orange Puglia wijn tot 'De quarantainewijn van 2020'. Aangezien we zo'n beetje in de derde golf zitten, lijkt zo'n vrolijk glas oranje wijn best iets om naar uit te kijken.

Foto c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in