Knuppelpaden en vlonderpaden in het Vragenderveen.

Hoofdredacteur Claudia – zelf wandelfanaat – beveelt deze wandelsite aan: Camperlust van Annemieke Riesebos, waarbij een wandeling in Claudia’s geliefde Achterhoek wordt besproken.

Article continues after the ad

Annemiek (42, getrouwd, moeder van Puk, camperliefhebber): "De Achterhoek is een streek in het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland. Het landschap is superafwisselend en dat is vooral te danken aan de boeren die honderden jaren geleden het land bouwden. Hier raak je nooit uitgewandeld.

We kozen voor een van de zeven wandelroutes in Het Vragenderveen. Een uniek hoogveengebied dat deel uitmaakt van natuurgebied Korenburgerveen bij Winterswijk. Een bijzonder stuk land omdat het bestaat uit hoogveen dat nog leeft en daarvan hebben we nog maar zo’n honderd hectare in Nederland.

Om dit stukje unieke natuur zoveel mogelijk te beschermen is het grootste deel van het gebied niet toegankelijk voor mensen. Pas sinds een jaar of tien zijn er aparte trails uitgezet waar je als wandelaar prachtige hikes kunt maken door een soort ‘no man’s land’.

‘T SCHADDENPAD

De route die wij lopen heet ’t Schaddenpad en is ruim elf kilometer lang. Hoewel we ervaren wandelaars zijn, blijkt al na een minuut of vijf dat we ons voor deze hike toch niet optimaal hebben voorbereid..

...natte voeten ‘all over the place’. Tip: zorg voor waterdichte wandelschoenen of trek laarzen aan, als je het daar elf kilometer op kunt volhouden. 

MOERASSEN

De route wordt heel goed aangegeven door palen met rode koppen en groene pijlen. Dit is ook echt nodig omdat van duidelijke paden geen sprake is.

En dat is ook meteen het leukste van deze wandeling; we lopen in een ruig gebied met afwisselend moerassen, verlaten weilanden, bossen, greppels en vooral veel modder. Geen minuut is het landschap hetzelfde en dat geldt ook voor de ‘paden’ waarop we lopen. Soms is er een pad, maar meestal niet.

KNUPPELPADEN

Dit gebied is zo nat omdat het werd bedreigd door verdroging en bemesting. Om de natuur en het veen te herstellen en te beschermen zijn er damwanden geplaatst die het water vasthouden.

Aan natte voeten is bijna niet te ontkomen, maar de knuppelpaden en vlonderpaden die op sommige, hele natte plekken zijn aangelegd moeten je beschermen tegen het water. De knuppelpaden zijn gemaakt van kleine boomstammen die dwars op het pad zijn gelegd. Het maakt het nog een stukje avontuurlijker. 

VUURVLIEGJES

Wij maken deze bijzondere wandeling overdag, maar als je in de gelegenheid bent om ’s avonds te gaan; doe dat vooral. Je kunt dan het licht van de vuurvliegjes zien die massaal over het gebied vliegen. Een bijzonder schouwspel.

Meer informatie over deze route en de andere zes wandelingen kun je vinden op Vragenderveen. Let op: in dit gebied is het alleen toegestaan om te wandelen. Fietsen en ook dieren zijn niet toegestaan, dus als je een hond hebt moet je dit stukje Achterhoek helaas aan je voorbij laten gaan.

Goed om te weten

  • In de Achterhoek ligt een wandelnetwerk van 3000 km
  • Er zijn 150 startpunten
  • Bij een TOP (Toeristisch Overstappunt) kun je je auto parkeren en starten met een kant en klare route. De TOP’s zijn te herkennen aan een hoge kegel met keien erin
  • Lengte wandeling: 12 km

Foto's (c) Stichting Marke Vragender Veen, Camperlust

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in