Vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. Dat blijkt uit een groot slaaponderzoek van de Hersenstichting.

Maar liefst 25 procent van de jonge vrouwen (18-25 jaar) en 19 procent van de jonge mannen heeft moeite met in slaap komen.

Ook pubers slapen vaak slecht
Bij de 65-plussers is dit verschil tussen man en vrouw nog groter: 19 procent (vrouwen) tegen 7 procent (mannen). En worden we 's nachts wakker, dan vallen we moeilijk weer in slaap. Ook jongeren kunnen daar al over meepraten: 28 procent van de pubers (14-17 jaar) heeft slaapproblemen, hetzelfde geldt voor 25 procent van de 65-plussers.

Lees ook: Best even schrikken: bereken hier je slaap(tekort) met de 'lost sleep calculator'

Medicatie
11 procent van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41-65 jaar gebruikt medicatie om in slaap te komen, bij de mannen is dit slechts 4 procent. Goed slapen wordt vaak over het hoofd gezien als onderdeel van een gezonde leefstijl, maar het is wél essentieel.

Verhoogde kans op dementie
Chronisch slecht slapen vergroot de kans op angststoornissen, depressie en dementie, en ook op obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.

Hoe ouder je wordt, hoe minder je slaapt:

3-5  jaar 11,6 slaapuren
6-13 jaar 10,7 slaapuren
14-17 jaar 8,0 slaapuren
18-25 jaar 7,5 slaapuren
26-40 jaar 7,2 slaapuren
41-65 jaar 7,0 slaapuren
65+ 7,0 slaapuren

Het overgrote deel van alle Nederlanders (90 procent) slaapt de aanbevolen 7 tot 9 uur. Maar dat betekent niet automatisch dat we ook goede slapers zijn.

Nachtelijk zweten
Eén van de redenen waarom vrouwen slecht slapen, is de overgang. Het slechter slapen tijdens de overgang wordt vaak veroorzaakt door het dalen van oestrogenen en progesteron.

Bij 75-80% van de vrouwen leidt de verandering in oestrogeen spiegels tot onverwacht zweten en het gevoel van warmte, de welbekende opvliegers. De lichaamstemperatuur stijgt vlak voor de opvlieger waardoor vrouwen ontwaken.

Gaat-ie weer...
Natuurlijk zijn er genoeg vrouwen die hun partner wakker houden met hun gesnurk. Echter snurken mannen gemiddeld vaker en harder dan vrouwen, wat er dus ook voor zorgt dat vrouwen gemiddeld regelmatiger wakker liggen door het gesnurk van hun partner.

Bron: AD, Slapengezondheid.nl

Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.