Vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. Dat blijkt uit een groot slaaponderzoek van de Hersenstichting.

Maar liefst 25 procent van de jonge vrouwen (18-25 jaar) en 19 procent van de jonge mannen heeft moeite met in slaap komen.

Ook pubers slapen vaak slecht
Bij de 65-plussers is dit verschil tussen man en vrouw nog groter: 19 procent (vrouwen) tegen 7 procent (mannen). En worden we 's nachts wakker, dan vallen we moeilijk weer in slaap. Ook jongeren kunnen daar al over meepraten: 28 procent van de pubers (14-17 jaar) heeft slaapproblemen, hetzelfde geldt voor 25 procent van de 65-plussers.

Lees ook: Best even schrikken: bereken hier je slaap(tekort) met de 'lost sleep calculator'

Medicatie
11 procent van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41-65 jaar gebruikt medicatie om in slaap te komen, bij de mannen is dit slechts 4 procent. Goed slapen wordt vaak over het hoofd gezien als onderdeel van een gezonde leefstijl, maar het is wél essentieel.

Verhoogde kans op dementie
Chronisch slecht slapen vergroot de kans op angststoornissen, depressie en dementie, en ook op obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes.

Hoe ouder je wordt, hoe minder je slaapt:

3-5  jaar 11,6 slaapuren
6-13 jaar 10,7 slaapuren
14-17 jaar 8,0 slaapuren
18-25 jaar 7,5 slaapuren
26-40 jaar 7,2 slaapuren
41-65 jaar 7,0 slaapuren
65+ 7,0 slaapuren

Het overgrote deel van alle Nederlanders (90 procent) slaapt de aanbevolen 7 tot 9 uur. Maar dat betekent niet automatisch dat we ook goede slapers zijn.

Nachtelijk zweten
Eén van de redenen waarom vrouwen slecht slapen, is de overgang. Het slechter slapen tijdens de overgang wordt vaak veroorzaakt door het dalen van oestrogenen en progesteron.

Bij 75-80% van de vrouwen leidt de verandering in oestrogeen spiegels tot onverwacht zweten en het gevoel van warmte, de welbekende opvliegers. De lichaamstemperatuur stijgt vlak voor de opvlieger waardoor vrouwen ontwaken.

Gaat-ie weer...
Natuurlijk zijn er genoeg vrouwen die hun partner wakker houden met hun gesnurk. Echter snurken mannen gemiddeld vaker en harder dan vrouwen, wat er dus ook voor zorgt dat vrouwen gemiddeld regelmatiger wakker liggen door het gesnurk van hun partner.

Bron: AD, Slapengezondheid.nl

Het blijft schrikken als je telefoon vol onder water valt. Met met deze lifehack overleeft-ie het vrij eenvoudig.

De nieuwste modellen kunnen wel tegen een plons, maar voor iedereen die geen waterproof mobiele telefoon heeft - en vanaf nu weer volop aan of op het water gaat fotograferen, is het volgende product een perfecte lifesaver: silicagel. Die kleine zakjes die in je nieuw gekochte tas of schoenen zitten en je doorgaans meteen achteloos weggooit. Niet meer doen! Want:

Doe de telefoon samen met vijf silicagelzakjes in een afsluitbaar plastic zakje en laat ze een nachtje bij elkaar liggen. De volgende dag is je telefoon weer helemaal de oude!

 

Bron: Libelle tv. Beeld: iStock

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in! 

Actrice Tippe Hedren (88) kroop weer in een rol voor de mysterieuze Gucci-commercial.

Ooit, voor ze beroemd werd als actrice in Hitchcocks The Birds en Marnie, was ze al model. Het was Gucci’s Alessandro Michele die haar nu castte als waarzegster in z'n sieraden- en horlogecommercial. Een rol die ze met verve speelt.

Family affair

Hedren is de moeder van actrice Melanie Griffith en oma van Dakota Johnson (dochter van Melanie en Don Johnson en inmiddels beroemd vanwege Fifty shades of Grey…). Dakota was eerder ook al eens model voor Gucci, in de campagne voor de geur Bloom. Tippi Hedren is trouwens niet de eerste iconische actrice die door Gucci wordt gecast. Vorig jaar nog schitterde Vanessa Redgrave (toen 79) in de Cruise campagne.