Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Olympische Spelen: 10 x Tokio voor thuisblijvers

Zo haal je tóch een beetje Japan in huis. Het is er zeven uur later, er mag amper of geen publiek bij zijn en de sporters moeten allemaal in hun eigen bubbel blijven. Van de Olympische gedachte (alleen amateursport, meedoen is belangrijker dan winnen, 'Vriendschap, Sportiviteit, Glorie, Eer en Vr...

Olympische Spelen: 10 x Tokio voor thuisblijvers

Zo haal je tóch een beetje Japan in huis.

Het is er zeven uur later, er mag amper of geen publiek bij zijn en de sporters moeten allemaal in hun eigen bubbel blijven. Van de Olympische gedachte (alleen amateursport, meedoen is belangrijker dan winnen, 'Vriendschap, Sportiviteit, Glorie, Eer en Vrede') was al niet veel meer over, maar blijft dit jaar helemaal niet meer overeind.

Het is voor iedereen een beetje behelpen. Toch worden de Spelen vandaag officieel geopend met een ceremonie in Tokio. Het wordt geen groots spektakel met een overvloed aan dansers, acteurs, lichteffecten en afgeladen tribunes, maar een sobere, ingetogen uitvoering met alleen een paar honderd officials als publiek.

"Het wordt sober, maar niettemin met prachtige Japanse esthetiek”, zegt Marco Balich, de producent van vele openings- en sluitingsceremonies en adviseur van de ceremonies bij de Spelen in de Japanse hoofdstad. "Het wordt heel Japans, maar ook in overeenstemming met de realiteit."

De opening is op tv te volgen: om 20.00 uur lokale tijd (13:00 uur in Nederland, de uitzending begint om 12.35 op NPO 1) wordt het Olympisch vuur aangestoken en gaan de Spelen officieel van start. Mocht je nu niet zo warm lopen voor ál die sporten, dan kun je ook op een andere manier genieten van Japan, dankzij deze thuistips.

Hottokéki

Lekker als ontbijt: zoete, stevige, hoge Japanse pannenkoekjes die je eet met fruit en custard of slagroom.