Zo haal je tóch een beetje Japan in huis.

Het is er zeven uur later, er mag amper of geen publiek bij zijn en de sporters moeten allemaal in hun eigen bubbel blijven. Van de Olympische gedachte (alleen amateursport, meedoen is belangrijker dan winnen, 'Vriendschap, Sportiviteit, Glorie, Eer en Vrede') was al niet veel meer over, maar blijft dit jaar helemaal niet meer overeind.

Het is voor iedereen een beetje behelpen. Toch worden de Spelen vandaag officieel geopend met een ceremonie in Tokio. Het wordt geen groots spektakel met een overvloed aan dansers, acteurs, lichteffecten en afgeladen tribunes, maar een sobere, ingetogen uitvoering met alleen een paar honderd officials als publiek.

Article continues after the ad

"Het wordt sober, maar niettemin met prachtige Japanse esthetiek”, zegt Marco Balich, de producent van vele openings- en sluitingsceremonies en adviseur van de ceremonies bij de Spelen in de Japanse hoofdstad. "Het wordt heel Japans, maar ook in overeenstemming met de realiteit."

De opening is op tv te volgen: om 20.00 uur lokale tijd (13:00 uur in Nederland, de uitzending begint om 12.35 op NPO 1) wordt het Olympisch vuur aangestoken en gaan de Spelen officieel van start. Mocht je nu niet zo warm lopen voor ál die sporten, dan kun je ook op een andere manier genieten van Japan, dankzij deze thuistips.

Hottokéki

Lekker als ontbijt: zoete, stevige, hoge Japanse pannenkoekjes die je eet met fruit en custard of slagroom.

Heb je geen bakring om ze hoog te maken, dan laat je ze lekker uitlopen en worden ze wat minder stevig. De smaak is er niet minder om.

J-Beauty

Hada Labo, Shiseido, Sensai, Annayaké – J-Beauty is de nieuwe K-Beauty (en aanzienlijk minder hypegevoelig).  

Karaoke

A way of life in Japan sinds 1980 en altijd een succes op feestjes, als men al iets heeft gedronken. Voor wie aarzelt: Hazes, ABBA en Malle Babbe van Rob de Nijs doen het altijd goed, net als wat dan ook van de Spice Girls en de Dolly Dots.

Haiku

Een Haiku ( 俳句 ) is een Japans gedicht geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. Heul slecht voorbeeldje:

Geen reis naar Japan

maar Tokio thuis met zen

kersenbloesemthee

Okonomiyaki

Populair streetfood als lunchidee: een dikke (1,5 – 2 cm) hartige pannenkoek van bloem, ei en fijngesneden of geraspte witte kool of spitskool en nog wat smaakmakers zoals een lente-uitje.

Erbij mayonaise en/of een zoet-zure-zoute saus van ketchup, worcestershiresaus, suiker, sojasaus en wat rijstwijn. Ook lekker erop: bonitovlokken (gedroogde tonijn).

Japanse theeceremonie

Het is prachtig, maar je moet geen haast hebben: de Japanse theeceremonie staat voor eenvoud en verenigt traditie met kunst.

Het is een elegant ritueel dat je ook in Nederland kunt meemaken, bijvoorbeeld bij het Japans Cultureel Centrum of in het Japans Huis, een B&B in Japanse stijl in Groningen.

Shiatsu

Drukpuntmassage op basis van lichaamsmeridianen. Niet wetenschappelijk bewezen, in ervaren handen wel wonderlijk effectief. Kijk wel even of een behandelaar is aangesloten bij de beroepsvereniging.

Furikake

Voor als je geen avocado met peper en zout meer kunt zien: furikake...

...een strooisel van zeewier, wasabi, groene thee en zo meer. Te koop bij de betere toko.

Sushi

Laat een schaal vers gemaakte sushi (echt niet te vergelijken met supermarktsushi) thuisbezorgen en geniet ervan. Spelen aanzettenen met stokjes eten optioneel.

Netflix

Naast heel veel anime zijn er ook aardig wat Japanse films en series op Netflix te vinden.

The Many Faces of Ito gaat over een uitgebluste scenarioschrijfster van romantische comedy's achterhaalt de verhalen van vier vrouwen met liefdesverdriet door hen romantisch advies te beloven.

37 seconds: een jonge manga-artieste, gevangen door de maatschappij en familieverplichtingen, begint aan een vreemde reis naar seksuele vrijheid en persoonlijke bevrijding.

Million Yen Women is er eentje in de categorie weird & wonderful: vijf mooie, mysterieuze vrouwen trekken in bij de weinig succesvolle romanschrijver Shin, die dit vreemde huishouden runt in ruil voor een fiks maandbedrag.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in