De maatregelen gaan morgen om 5:00 uur al in.

Zet je schrap voor een stevige lockdown: vanaf morgenochtend 5:00 uur gaat er heel veel verplicht dicht, zo melden bronnen in Den Haag. Door het aantal contacten omlaag te brengen, hoopt het kabinet de verwachte omicrongolf te kunnen dempen.

Alle scholen, alle horeca, alle niet-essentiële winkels en doorstroomlocaties moeten sluiten. En dus ook sportscholen, theaters, kappers, bioscopen, musea en zaken waar een niet-medisch contactberoep wordt uitgeoefend. 

Geen avondklok

Een avondklok komt er niet. Essentiële winkels als supermarkten en apotheken blijven open, en ook zijn er uitzonderingen voor bepaalde dienstverleningen.

Article continues after the ad

Denk daarbij aan het openbaar vervoer, pakketpunten, bibliotheken en banken, maar ook de dierenarts en fysiotherapeuten. Professionele sportwedstrijden mogen doorgaan, maar zonder publiek. Ook afhalen blijft een optie.

Feestdagen: 4 bezoekers

Het feestdagenadvies wordt: maximaal vier bezoekers thuis, buiten geldt dat maximaal vier personen samen mogen komen. Voor de overige dagen geldt een dringend advies van niet meer dan 2 bezoekers boven de 13 per dag en met niet meer dan 2 personen die niet bij je eigen gezin horen buiten bij elkaar staan.

Met de lockdown moet er tijdwinst worden geboekt, nu de omikronvariant een snelle opmars maakt. Zo krijgt iedere 18-plusser in de komende weken de gelegenheid een boostervaccinatie te halen. Die blijkt heel goed te beschermen.

De maatregelen zijn nodig vanwege de razendsnelle verspreiding van de omicronvariant van het coronavirus te stoppen. Het kabinet vroeg het Outbreak Management Team (OMT) om een extra advies vanwege de variant.

We kunnen ons voorstellen dat de moed even in je schoenen zinkt.

Nouveau zal je de komende weken blijven bedienen met lekkere verhalen om te lezen, kijk- en luistertips en andere dingen om de komende weken een beetje leuk en coronaproof door te komen. We've got this. And we've got you. 

Foto (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in