Niet missen, pas in 2080 een nieuwe kans!  

Voor het eerst in 800 jaar zal er in december een kerstster aan de hemel staan. Voor wie nu meteen engelen hoort zingen: calm down, dear. Het gaat om Jupiter en Saturnus die op 21 december even samen de show stelen, in een geslaagde dubbelact.

De banen van Saturnus en Jupiter zijn de twee grootste planeten van het zonnestelsel, zoals je hier ziet in deze illustratie (van links naar rechts de zon, Mercurius, Venus, aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus). Jupiter en Saturnus vallen over een paar weken samen op een manier die sinds de Middeleeuwen niet meer is voorgekomen. Ze komen zo dicht bij elkaar dat ze een dubbele planeet lijken, iets wat op aarde te zien is als een superheldere ster aan de hemel. De laatste keer dat ze zo close waren, was op 4 maart 1226, wat je toch een beetje nietig doet voelen, qua tijdlijn.

Article continues after the ad

De samenstand ook bekend als de kerstster of de ster van Bethlehem. Volgens legenden zouden de drie koningen zich hebben laten leiden door een vergelijkbare stand, met ook nog Venus erbij, voor wat extra fonkel.  

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in