Expert Sabine Barthel over financieel mantelzorgen. 

Een huwelijk, een scheiding, een hypotheek of erfenis… Als je bij veranderingen in je leven het stuur in eigen hand wil houden, is kennis van geldzaken essentieel. Financieel expert Sabine Barthel belicht in Nouveau elke maand een ander thema. Dit keer is dat financieel mantelzorgen.  

Vaak krijgt de financiële kant van de zorg voor ouder wordende ouders pas laat aandacht. Meestal omdat de ouders hun financiële zelfstandigheid willen behouden. Maar je kunt veel rompslomp en spijt achteraf voorkomen door de zaken op tijd te bespreken.

WEES TRANSPARANT
Zorg dat je alle betrokkenen volledig op de hoogte houdt. Dat voorkomt nare discussies en moeilijkheden achteraf. Wat ik erg makkelijk vindt werken, is de app WieBetaaltWat. Iedereen kan erin via z’n eigen telefoon of computer. Je vult in wat de kosten zijn geweest, kunt foto’s van de bonnetjes maken en eens in de zoveel tijd wordt alles afgewikkeld door middel van een tikkie.

Als je veel administratie hebt, kun je online een map aanmaken waar iedereen in kan kijken. Dit kan bijvoorbeeld via Google Drive, de iCloud van Apple of Dropbox. In zo’n map kun je eventueel ook korte gespreksverslagen met de zorgverlener, correspondentie, belastingaangiften en facturen opslaan. Zo beschikt iedereen altijd over dezelfde informatie. Mirjam, een van mijn cliënten, vertelde me: ‘Mijn broer dacht dat ik mijn eigen boodschappen had gepind met de pas van mijn moeder. Door deze app kon ik hem laten zien dat dat niet zo was.’

DENK VOORUIT
Als een van je ouders wordt opgenomen in een verpleeghuis, kan de eigen bijdrage in het kader van de Wet langdurige zorg behoorlijk oplopen. Deze wordt berekend aan de hand van het inkomen en vermogen van je ouders. De minimale eigen bijdrage is in 2022 € 174 per maand, maar dat kan oplopen tot € 2506. Mijn cliënt Mirjam vertelede: ‘Mijn ouders hebben hun hele leven spaarzaam geleefd. Na de verkoop van hun huis hadden ze een aardig kapitaaltje. Het voelde voor hen heel oneerlijk dat ze hiervan heel veel moesten afdragen. Alsof ze werden gestraft voor hun spaarzaamheid. Achteraf hadden ze liever gewild dat de familie er eerder van had kunnen genieten.’

SCHENK OP TIJD
Op CAK kun je berekenen wat de eigen bijdrage is. Voor het vermogen wordt gekeken naar het bedrag op 1 januari twee kalenderjaren geleden. Gaan schenken om de eigen bijdrage te verlagen, heeft dus niet veel zin meer als de opname al voor de deur staat. Begin daarom op tijd met schenken.

Article continues after the ad

Jaarlijks mag je ieder kind € 5677 belastingvrij schenken en ieder kleinkind € 2274. Dit bedrag kan gewoon worden overgemaakt; als je in een jaar in totaal niet meer dan dit bedrag schenkt, hoef je het ook niet in de belastingaangifte te vermelden. Als je meer wil weten over de verschillende vrijstellingen, kijk dan op de website van de Belastingdienst. Als het vermogen vastzit, bijvoorbeeld in de overwaarde van de woning van je ouders, is schenken ook mogelijk, al moet er dan wel voldoende cash zijn om de schenkbelasting te betalen. De notaris kan je hierover adviseren.

5 PUNTEN OM TE ONTHOUDEN

  1. Ga het gesprek aan over geldzaken. Het zit niet in onze cultuur, maar mijn ervaring is dat dit uiteindelijk bij iedereen rust creëert.
  2. Vaak zijn ouders nog van de ‘papieren generatie’. Een middagje scannen en alles goed opslaan maakt het (voor jou) een stuk makkelijker om alles terug te vinden.
  3. Regel alles, van testamenten tot schenkingen en volmachten, bij de notaris en doe dat zolang iedereen nog bij de pinken is.
  4. Zorg dat iedereen, ook degenen met wie je geen goede band hebt, dezelfde informatie heeft. Dat voorkomt wantrouwen.
  5. Wacht niet met schenken. Niet alleen vanwege de eigen bijdrage, maar ook omdat het fijn is als je ouders kunnen zien dat hun geld goed terechtkomt.

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in