Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Met deze 7 tips gaat de accu van je e-bike langer mee!

Met deze 7 tips gaat de accu van je e-bike langer mee!

Nooit meer stress of je er wel mee thuiskomt! 

De e-bike fietst licht, is duurzaam, comfortabel en je kan er lange afstanden mee afleggen. Het is daarom de perfecte fiets voor de fietsliefhebbers onder ons. Maar ben je van plan om vaak lange fietstochten te maken en ben je bang dat de accu dat niet gaat volhouden? Geen paniek! Met deze handige tips zorg je ervoor dat je accu langer meegaat.

We zetten de tips voor je op een rij.

  1. Vermijd extreme temperaturen
    Wanneer je je accu gaat opladen, is het niet verstandig om dit op een vochtige of koude plek te doen. Ook opladen in de felle zon is geen aanrader, vanwege de kans op oververhitting. Laad je accu daarom op in een droge ruimte op kamertemperatuur. Heb je een afneembare accu, bijvoorbeeld één die onder je fietsendrager of op je frame zit? Leg de accu en de lader dan tijdens het laden op een stabiele en onbrandbare plek en bedek hem niet. Heb je een elektrische fiets met de accu in het frame? Laat het snoer dan niet zweven, maar leg het blok op een veilige plek en bedek hem niet.
  2. Gebruik je eigen oplader 
    Als je niet je eigen oplader gebruikt, is de kans aanwezig dat er problemen ontstaan met de batterijcellen. Deze kunnen oververhit raken of zelfs beschadigd worden. Het is daarom verstandig om altijd de oplader te gebruiken die je hebt gekregen toen je de e-bike kocht.
  3. Laat de oplader niet zitten als de accu vol is 
    Telefoons, tablets, computers en laptops zijn allemaal elektrische apparaten met een beperkte levensduur. Dit geldt ook voor de accu van je e-bike. Het is daarom belangrijk om de lader te ontkoppelen wanneer deze vol is. Laat je de oplader er wel langer in zitten? Dan veroudert je accu sneller. Daarbij gebruik je ook onnodig elektriciteit wanneer je een volle accu blijft laden.
  4. Fiets je accu niet leeg 
    Als je accu leeg is en je hem vervolgens opbergt, kan er schade ontstaan doordat er een bepaalde spanning op komt. Hierdoor kan de accu niet meer goed opgeladen worden door de standaardlader. Zorg er daarom voor dat je de accu regelmatig oplaadt en dat deze altijd tussen de 50 en 70 procent is opgeladen.
  5. Belast je accu niet tijdens het optrekken
    Ga je een fietstocht maken? Trek dan niet op met hoge ondersteuning. Schakel in plaats daarvan terug naar een lichte versnelling voordat je stil staat. Zo zorg je ervoor dat de accu en de motor niet ineens te zwaar belast worden. Dit is niet alleen fijn voor de levensduur van je accu, maar ook voor je stabiliteit op de fiets. Verder is het altijd goed om niet met het hoogste niveau van ondersteuning te fietsen, dan beweeg je namelijk soepeler. In het begin is dit misschien even wennen, maar het wordt snel genoeg automatisme. En het belangrijkste: je accu heeft er plezier van! 
  6. Zorg voor een goede bandenspanning 
    Net als bij je auto is een te lage bandenspanning geen goed teken en kan het zorgen voor ongemakken. Je hebt namelijk meer wrijving met de ondergrond tijdens het fietsen. Hierdoor moet je accu meer vermogen leveren om dezelfde snelheid te houden. Het komt er dus eigenlijk op neer dat je harder moet trappen en dat is nou net niet de bedoeling. Ook zorgt het voor slijtage aan je banden, waardoor niet alleen de accu, maar ook de banden van je fiets een kortere levensduur hebben.
  7. Kies een geschikte fietsroute 
    Je verwacht het misschien niet meteen, maar je fietsroute kan ook invloed hebben op hoe lang je accu meegaat. Wanneer jij een route kiest met weinig stoplichten of kruispunten, is de accu minder snel leeg dan wanneer je wel veel moet stoppen. Stippel daarom van te voren een goede route uit!