La Douce France, à la maison!

 

Met alle maatregelen die president Macron heeft uitgestort over het toerisme en de zomer, is naar Frankrijk gaan toch wat minder aantrekkelijk geworden.

Maar niet getreurd, we hebben douze tips om Quatorze Juillet, de grote Franse nationale feestdag, gewoon in Les Pays Bas eer aan te doen.

Article continues after the ad

Le petit dejeuner

Begin de dag met een grote kop koffie met melk en viennoiserie: een croissant, pain au chocolat of pain perdu (wentelteefjes), als het maar zoet is.

Op pad

Françaises hebben de naam overal naartoe te lopen. Dus of je nu naar je werk gaat, afspraken hebt  of boodschappen gaat doen, kijk of het te voet te doen is. De Juliette Binoche's van de wereld doen dit op een hakje, maar voel je vrij om sneakers te dragen: we gaan onze inner Hollandaise natuurlijk niet helemaal verloochenen. Ga voor een extra uitdaging een dagje over op Azerty in plaats van Querty als  toetsenindeling op je foon of toetsenbord.

Lekker lezen  

Ben je vrij, kruip dan met een mooie Franse roman op de bank. We tippen Het lied van de Mistral van Olivier Mak-Bouchard, dat vorige maand uitkwam.

De mistral is een krachtige wind die regelmatig over Zuid-Frankrijk trekt en zo het landschap van de Provence vormt. Op een morgen na een gewelddadige onweersbui komt de hoofdpersoon zijn buurman tegen, een oudere, norse boer die hem meeneemt naar de plek waar de storm een deel van een helling heeft weggeslagen.

In de stenen bergwand vinden ze mysterieuze voorwerpen die uit een ander tijdperk lijken te komen: beelden, gebruiksvoorwerpen, zelfs een warmwaterbron die een heilzame werking lijkt te hebben. De mannen besluiten de kostbaarheden niet aan te geven bij de autoriteiten, maar ze zelf op te graven.

Al snel worden ze volledig in beslag genomen door het nieuwe decor rond hun huis. De twee mannen koesteren hun geheim, gaan niet meer naar hun werk en vervreemden steeds meer van de rest van de gemeenschap. Totdat een grondige inspecteur van de gemeente hun idylle dreigt te verstoren.

Au bonheur des dames

Mocht je meer in de stemming zijn voor iets met shoppen, (her)lees dan 'In het paradijs voor de vrouw' (Au bonheur des dames), een roman uit 1883 van Emile Zola, hevig geïnspireerd op het reilen en zeilen van warenhuis Le Bon Marché. Oud verhaal, maar wedden dat je het in één ruk uitleest?

Macarons!

Eentje in de categorie: betrekkelijk simpel, spectaculair effect. Kopen en ze gewoon opsmikkelen kan natuurlijk ook.

Le repas

In Frankrijk wordt er tussen 12:00 en 14:00 met aandacht vrij uitgebreid geluncht: eerst een salade, dan vlees of vis met groenten...

...vervolgens een kaasplankje en dan als afsluiting koffie (zonder melk; de café au lait hoort bij het ontbijt). Het is de belangrijkste maaltijd van de dag.

Chansons

Stream Radio Nostalgie, vrijwel non-stop 'les plus grandes chansons'. Heerlijk meezingen!

Telefoon!

Neem op zijn Frans op met Allô of Bonjour: Fransen zeggen hun naam niet als ze worden opgebeld, in de veronderstelling dat de beller al weet wie hij of zij belt.

Zo niet, dan deelt een Française zulke privéinformatie niet zomaar met jan en alleman.

Haute vin

Een nieuw fenomeen, maar erg populair is de Haute Vin, de Franse versie van de High Wine. Happy Hour met een glaasje rood, wit of rosé...

...en wat charcuterie en olijven, en zoete hapjes. Zeer trendy: rolletjes van crêpes met suiker of – erg populair in Frankrijk – hazelnootpasta.

Le diner

Dineren doen de meeste Fransen rond 19:30. Er wordt een warme maaltijd geserveerd van vier gangen, maar in aanzienlijk kleinere porties dan de lunch. Wil je het helemaal in stijl houden, dan eet je vanavond coq au vin, pot-au-feu of ratatouille. Vooraf een klein kopje soep, na het hoofdgerecht weer een stukje kaas en dan afronden met iets zoets. Omdat het maar één keer per jaar 14 juli is, gewoon lekker gaan voor crème brulée.

Le Netflix

Lupin, Dix Pour Cent, Bienvenue a Marly-Gomont – er valt veel fijn Frans te streamen. Kijktip: de romantische comedy Les femmes du 6e étage of C'est la Vie, een een bruisende komedie over de schermutselingen achter de schermen van een chique bruiloft. Die laatste stream je via Lumiere.

 

Le boudoir

Neem als afsluiting een uurtje voor jezelf. Mediteren, in bad liggen, uitgebreid scrubben en groomen. En dan na afloop heerlijk rozig gaan slapen...

...of à la Angelique op bed gaan liggen lonken naar je lief voor wat oh-la-la activiteiten. Joyeux Quatorze Juillet!

Foto's (c) Pixabay, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in