Peperdure kommetjes Da Hong Pao met een goed verhaal.

Van wijn en cognac is bekend dat een fles flink in de prijzen kan lopen, maar 8800 euro voor een potje Oolong? Volgens kenners is Da Hong Pao het waard.

Deze thee wordt geteeld in de Fujian-provincie van China. De rotsachtige omgeving waarin deze thee groeit, geeft de thee een mineraalachtige smaak die verbazingwekkend lekker is bij volvette kaas. De hoge prijs wordt vooral bepaald door schaarste. Er zijn niet veel Da Hong Pao struiken meer en de antieke variëteiten die in de Wuyi-bergen groeien vallen in de categorie 'priceless', er mag niet meer van worden geoogst.

Article continues after the ad

Volgens Chinese theemeester Xiangning Wu heeft de Da Hong Pao 'ongelofelijke medicinale waarde' en gelukkig geldt de torenhoge prijs alleen voor de lang gerijpte of zelfs antieke theeblaadjes, er is ook al goede kwaliteit verkrijgbaar voor zo'n 150 euro per kilo; Simon Lévelt biedt een biologische versie aan: 50 g voor € 8,40. Een zeldzamere variant wordt momenteel geschonken in de Royal China Club in Londen: vier minikommetjes à 250 euro.

En die naam?  Da Hong Pao betekent Groot Rood Gewaad. De zieke moeder van een keizer knapte zo op van een kopje, dat de keizer rode mantels naar de theeplantage liet sturen om de planten mee te beschermen. Wat precies die medicinale waarde is, daar is nooit serieus onderzoek naar gedaan – het is de Haarlemmerolie van China, schijnbaar goed voor alles, van diabetes tot wintertenen.

Foto's (c) Wikimedia, Shutterstock, JK Tea Shop

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in