Glazen zijn in de afgelopen jaren van 'model vaas' naar een normaler formaat gegaan onder invloed van de huidige hang naar matigheid. Eén ding veranderde echter niet en dat was de buitenkant, die zonder uitzondering spiegelglad was. Nou, no more, want geslepen glas is bezig met een indrukwekkende comeback.

Article continues after the ad

Ooit was geslepen glas een teken van welgesteldheid: wie zich het vakwerk uit Bohemen kon veroorloven, hoorde er helemaal bij. In de jaren negentig raakte het uit de mode, nu wordt het door bijna alle grote glasmerken weer aangeboden. En dat heeft verschillende redenen.

Om te beginnen maakt een heel nieuwe generatie kennis met de schoonheid van geslepen glas en kristal door populaire series als Downton Abbey. Al het glas in de film is van Cumbria Crystal, het komt uit de Grasmere collection, ontworpen door Lady Cavendish of Holker Hall, die in 1976 het bedrijf oprichtte. Ook in Victoria komen de mooiste karaffen en glazen langs...

...net als in spannende films als Darkest Hour en Casino Royale.

Een tweede reden is de groeiende belangstelling voor authenticiteit en vakwerk, zogenaamde heritage bedrijven die zich al jaren specialiseren in handwerk liggen goed in de markt. En om glas en kristal te slijpen, moet je wel het een en ander kunnen en jaren ervaring hebben: het is echt een ambacht.

(c) Guinevere

Al het geslepen glaswerk is zeer in trek, maar het Britse in de Regency-stijl slaat echt alles, vanwege de unieke manier waarop dit het licht verspreidt en een tafel extra glans geeft.  

Foto's © iStock, Shutterstock, Cumbria Crystal

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in