Hartje Londen staat een opknappertje te koop.

Opwinding alom in de Londense society, want het op één na duurste huis van de stad staat te koop.  Het betreft 1-18 York Terrace East in London’s Regent’s Park en het is voor het eerst dan een heel blok dat door de beroemde architect John Nash is ontworpen op de markt komt.

Nash ontwierp ook Buckingham Palace, Marble Arch en Brightons Royal Pavillion. De vraagprijs van 204 miljoen euro wordt dan ook als een kóópje gezien.

Article continues after the ad

Er is een vergunning om er twee huizen en 26 appartementen in te maken, met 42 parkeerplaatsen eronder, voor het geval een vastgoedontwikkelaar er zin in heeft, maar makelaar Savills gokt erop dat het gekocht wordt door een rijke particulier.  "Er is nog nooit iets op deze schaal op zo'n toplocatie op de markt gekomen," zegt Stephen Lindsey van Savills. "Het biedt een unieke kans om een privéresidentie te hebben bij het rustige Regent's Park, maar toch vlakbij Marylbone High Street en West End."

Het pand is gebouwd tussen 1821 en 1826  en was oorspronkelijk ingedeeld in 18 gezinswoningen. Na WOI was er minder vraag naar dit soort heel grote huizen, in WO II liep het grote schade op door bombardementen. Het is in 1947 herbouwd en heeft daarna vele bestemmingen gehad, waaronder kantoren en studentenwoningen.

De bedoeling dat 1-18 York Terrace East nu weer wordt waar het ooit voor bedoeld was: woningen voor gezinnen, gerestaureerd in de stijl van Nash. De bedoeling is dat de huizen eruit gaan zien zoals op de foto's van de modelwoning.

Het duurste huis van Londen (45 kamers op zeven verdiepingen aan Hyde Park) ging in januari dit jaar naar Chinese onroerend goed magnaat Cheung Chung-ki voor 221 miljoen euro. Ook dat is uiteindelijk één woning gebleven.

© Savills.com

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in