Met deze top-tips wordt het een koud kunstje.

Is je menu al klaar, maar heb je nog geen idee wat je met de wijnen aan moet? Met een paar handige tips van wijnexpert Derrick Neleman is dat écht een perfect gekoeld kunstje.

Het wijnschap biedt ontzettend veel keus, zowel in soorten wijnen als in prijsklassen. Wij helpen je in samenwerking met wijnhuis Neleman vol vertrouwen de juiste keuze te maken voor jouw spetterende decembertafel.

Tip: Denk na over de opbouw

Derrick Neleman, oprichter van wijnhuis Neleman (foto), weet heel goed dat mensen het best lastig vinden om de juiste wijn te kiezen. “Soms komen ze naar onze winkels met hun recepten in de hand. Dat vind ik een tip op zich. Bijna elke wijnverkoper voorziet je graag van adviezen, dus maak daar zeker gebruik van. Bij Neleman kun je gratis persoonlijk wijnadvies voor je kerstmenu krijgen, via de website van Neleman of telefonisch op 0575-757097."

Het gaat bij een mooi diner met bijpassende wijnen vooral om de opbouw, tipt hij. Zodat je én de wijn én je eten goed kunt proeven. “Drink je eerst een kruidige rode wijn en daarna een frisse witte, dan proef je die laatste echt nog maar amper. Zonde.”

Tip: Zo kies je de juiste wijn bij het juiste gerecht

Zoek je de perfecte witte wijn om mee te starten, denk dan aan druiven als verdil (fris) en macabeo (net iets kruidiger). De lekker fruitige viognier, sauvignon blanc en verdejo zijn ook altijd een goed idee. Kies een wijn die past bij wat je serveert; een fris gerecht vraagt om een frisse wijn. In dat geval hoef je dus niet op zoek naar tegenstellingen. Witte wijnen voor bij het voorgerecht serveer je kouder dan witte wijnen die je later op de avond schenkt. De stelregel: bij het voorgerecht komt de wijn rechtstreeks uit de koelkast. Serveer je bij een tussengerecht een iets minder frisse wijn, dan laat je deze even staan nadat je 'm uit de koelkast hebt gehaald. Nog iets om op te letten is houtrijping: dat overheerst al snel je mooie gerecht, dus kies hier liever pas later in je menu voor.

Neleman-tip voor bij het hoofdgerecht: de witte rioja van de maturana-druif. Veel rijp fruit, subtiele kruidigheid, rijke smaak. (€14,99)

Tip: Koop alleen wat je zelf ook echt lekker vindt

Of je er nu bij het voorgerecht al mee begint of een dijk van een fles zoekt voor je showstoppende hoofdgerecht: ook bij rood moet je opbouwen. Voor een lichte en fruitige wijn ga je op zoek naar een Beaujolais-achtige wijn zoals de Tempranillo van Neleman. Die serveer je licht gekoeld, ongeveer een half uurtje uit de koelkast. Wordt het menu steviger, dan de wijnen ook. Denk aan Neleman Bobal (met een eervolle vermelding in de 100 beste wijnen van wijnmagazine Persijn), Just Fucking Good Wine rood van de marselandruif en de Neleman Crianza- en Reserva-wijnen die mooi lang op hout hebben gerijpt.

Maar kies wel een wijn die je zelf weet te waarderen. Want dat is volgens Neleman toch wel het allerbelangrijkst. “Je wilt de winkel altijd verlaten met een wijn die je zelf ook lekker vindt. Hou je niet van barolo? Koop het dan ook niet, hoe goed het ook bij je menu schijnt te passen. Dan schiet je je doel voorbij.”

Neleman-tip: de Bobal Robusta, de limited edition-trots van het wijnhuis. Een mooie, volle rode wijn uit Valencia. (€24,99)

Nieuwsgierig naar de wijnen van Neleman? Als lezeres van Nouveau krijg je nu 25% kennismakingskorting op je eerste bestelling via deze link.

Neleman: heerlijk biologisch

Neleman is sinds 2014 uitgegroeid tot een van de grootste online wijnverkopers van Nederland. Niet zo gek ook: hun wijnen, die ze zelf maken, worden hoog gewaardeerd en zijn niet duur én ze zijn allemaal biologisch. Dat is beter voor de wereld, maar ook voor jezelf, omdat er geen gif gespoten is in de wijngaard en er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd. Je vindt de wijnen van Neleman online op www.neleman.org maar ook bij de Jumbo, de Hema en diverse wijnspeciaalzaken.

GEEN 18? GEEN ALCOHOL.

Beeld: Neleman/Getty Images