Prinses Grace in 1956
Prinses Grace in 1956

Ze staat er zelfs mee op een postzegel.

Prinses Gracia van Monaco had veel mooie juwelen, maar een van de bekendste stukken is toch het 'Grain de café' collier van Cartier, een ketting met elementen die lijken op koffiebonen.

Het ontwerp zou zijn geïnspireerd op de Parijse cafécultuur in de jaren dertig van de vorige eeuw, hoewel de stijl pas echt populair werd in de jaren vijftig. Met dank aan Grace, die het veel droeg in haar jonge jaren als prinses van Monaco en er mee op een postzegel stond ter ere van de geboorte van prinses Caroline. Het was een van de eerste stukken die ze van Rainier kreeg.

Article continues after the ad

Het 'Grain de café' collier was een vondst van Jeanne Toussaint, van 1933 tot 1967 de creative director van Cartier en de drijvende kracht achter het pantermotief van het label: haar bijnaam was La Panthère.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Monsieur__Charles (@monsieur__charles) op

Jeanne was een opvallende verschijning in Parijs, die in zijden pyjama's, een tulband en parelsnoeren de cafés afliep met haar kunstzinnige (en rijke) vrienden. 

De boontjes van het 'Grain de café' collier werden gemaakt van geel goud of koraal en hadden soms een diamantje als accent. De lijn zit niet meer in het assortiment, maar soms duikt er nog wel eens een koffieboontjestuk op veilingen op. Het exemplaar van Grace is nu van haar oudste dochter: het was een geschenk van prins Rainier na de bevalling van Caroline…

…en Caroline droeg het onder andere in 2015, bij de introductie van prins Jacques en prinses Gabriella, wat een heel lief eerbetoon was aan de oma die veel te vroeg is overleden.

Foto's (c) Getty Images, Palais Princier

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in