De socialite, Karl Lagerfeld en beeldschoon Gripoix glas.

Susan Gutfreund was ooit stewardess en ontpopte zich door haar huwelijk met financier John Gutfreund tot een larger-than-life socialite die in de jaren tachtig bekend stond als 'de Marie Antoinette van de King of Wall Street'.

Weelde aan 5th Avenue

Social Susie, zoals haar bijnaam in Manhattan was, spendeerde enorme bedragen aan de inrichting van hun appartement met twintig kamers aan 5th Avenue. Ze vulde het met 17de en 18de eeuws Engels en Frans meubilair, Chinees porselein en kunstwerken, naast voor duizenden dollars aan orchideeën.

Article continues after the ad

De Gutfreunds bezaten ook een appartement in een stadspaleis op de linkeroever in Parijs, waar ze vrienden als de Rothschilds en Agnelli's ontvingen. En ze stonden bekend om hun dolle feesten: ooit werd Blenheim Palace afgehuurd voor een val voor een paar honderd mensen. En de verjaardagstaart voor Johns 60ste verjaardag werd met bakker en al per Concorde van New York naar Parijs gevlogen voor een party met een Louis XV thema in het Musée Carnavelt.

Kortom, Susan leefde leuk en raakte als francofiel bevriend met Hubert de Givenchy en Karl Lagerfeld, met wie ze een liefde voor 18de eeuws antiek en Frans meubilair deelde.

Ze gaf hem ooit een gouden schaar uit de 18de eeuw en in ruil bedeelde hij haar gul met kleding en sieraden uit zijn Chanelcollecties, zoals deze leren cuffs met goud. 

Een deel van die sieraden – lange kettingen met kunstparels waar ook Coco zo dol op was en veel kleurrijk Gripoix glas – wordt momenteel geveild door Christie's.

Veel van de 106 stukken ontwierp Lagerfeld als prototypes voor zijn shows en zijn nooit in productie genomen.

Susan, inmiddels in kalmer vaarwater gekomen, laat ook een groot deel van haar meubels en home accessoires veilen, maar de sieraden zijn misschien toch net iets aantrekkelijker, voor wie een unieke Chanel by Lagerfeld wil bezitten.   

Foto's (c) Christie's, Getty Images. De veiling loopt tot 29 januari 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in