Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Louis Vuitton vindt inspiratie bij keizerin Eugenie

Het 200-jarig jubileum wordt fonkelend gevierd!   Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Louis Vuitton werd geboren. De man begon met het maken van luxe bagage voor de Franse elite en zijn bedrijf groeide uit tot een pionier in luxe. Star du Nord collier Om het te vieren is er een juwelencollectie ...

Louis Vuitton vindt inspiratie bij keizerin Eugenie

Het 200-jarig jubileum wordt fonkelend gevierd!

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Louis Vuitton werd geboren. De man begon met het maken van luxe bagage voor de Franse elite en zijn bedrijf groeide uit tot een pionier in luxe.

Star du Nord collier

Om het te vieren is er een juwelencollectie uitgebracht met als inspiratie keizerin Eugenie de Montijo, echtgenote van Napoleon III.

Eugenie was een van oorsprong Spaanse keizerlijke ekster die zich op dagelijkse basis behing met de Franse kroonjuwelen. Topzwaar van de parelsnoeren en diamanten haarspelden bestelde ze bovendien voortdurend nieuwe sieraden bij de meesters van de Place Vendôme, waarbij ze hen liet werken met stenen uit de schatkamer.

Tussen 1853 en de afzetting van Napoleon in 1870 leefde de laatste Franse keizerin zich uit: ze was een fashionista die eigenhandig de vroege haute couture in stand hield en de opbloeiende luxe-industrie in Europa aanjoeg: ze verkleedde zich vier keer per dag en droeg een jurk nooit meer dan één keer.

Hier is ze afgebeeld met haar hofdames. Eens per jaar verkocht ze alles en doneerde het geld aan een goed doel. Ze was echter niet alleen maar een big spender, ze zette zich ook in voor gelijke rechten voor vrouwen en hielp een vrouw aan het eerste Franse baccalaureate diploma voor een vrouw.

Toen ze nadat haar man was afgezet in 1871 naar Engeland vluchtte, liet ze alle juwelen die door de staat waren betaald achter.

Le Mythe, met een 'suikerbrood' saffier van 19.07-karaat.

Die verzameling vormt de inspiratie voor de nieuwe 90 stuks tellende collectie van Francesca Amfitheatrof voor Louis Vuitton: er zitten stukken bij die je zó op een moderne keizerin zou zien.

La Fleche, grafische lijnen met in de hoofdrol een 26-karaat saffier.

Veel diamanten, maar ook verrassend veel gekleurde edelstenen, die momenteel zeer populair zijn.      

Foto's (c) Louis Vuitton, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in