Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Je kunt nu een Frans kroonjuweel kopen

'Dit is draagbare geschiedenis.' Buitenkansje bij de Amerikaanse antiquair M.S. Rau: zij verkopen nu een ketting die ooit nog is gedragen door de Franse royal family. Waardoor je dus gewoon je eigen échte kroonjuweel kunt kopen. De Franse kroonjuwelen werden in 1887 verkocht aan de hoogste bieder...

Je kunt nu een Frans kroonjuweel kopen

'Dit is draagbare geschiedenis.'

Buitenkansje bij de Amerikaanse antiquair M.S. Rau: zij verkopen nu een ketting die ooit nog is gedragen door de Franse royal family. Waardoor je dus gewoon je eigen échte kroonjuweel kunt kopen.

De Franse kroonjuwelen werden in 1887 verkocht aan de hoogste bieder en gingen de hele wereld over. Dat was nogal wat, want het was de overheid zelf die de robijnen, smaragden en diamanten van de hand deed. De gedachte schijnt toen geweest te zijn: geen kroon, geen koning. Dus ook geen reden om een coup te plegen.

Tiffany werd er beroemd mee

Leuk detail: Charles Tiffany van Tiffany & Co. kocht een derde deel van de kroonjuwelen op en hield er in New York een expositie mee waar mensen enorm voor in de rij stonden. Volgens sommigen was het merk zonder die expositie nooit zo beroemd geworden als het nu is.

Waar de juwelen uit de Franse schat precies eindigden, is anno 2022 niet meer te achterhalen (er zullen er veel uit elkaar gehaald zijn), maar er is er nu dus eentje opgedoken. M.S. Rau, een antiquair in het Amerikaanse New Orleans gooit een ketting met robijnen, diamanten en parels in de verkoop. De ketting zou in perfecte staat zijn en stamt uit circa 1830.

Voor minder dan vier ton voor jou

Het prijskaartje: 375.000 dollar, wat natuurlijk betrekkelijk meevalt voor een stuk royal geschiedenis vol edelstenen. De verkopers waren een ouder stel uit Genève.

Waren de kroonjuwelen van Frankrijk bij elkaar gehouden en hadden de Fransen nog een koningshuis, dan hadden ze mogelijk de duurste collectie ter wereld in handen gehad, want de stenen van Frankrijk zouden meer waard zijn dan die van het Britse koningshuis. De Franse smaak was duur in de jaren dat de collectie bij elkaar gekocht werd door onder andere Marie Antoinette en keizerin Eugénie, de vrouw van Napoleon III.

Draagbare geschiedenis

Bill Rau, directeur van M.S. Rau kan zijn geluk niet op met de ketting. En ook hij vindt het prijskaartje erg fair. "Een sieraad zoals deze heeft geen prijs", liet hij weten. "Geschiedenis, schoonheid en kwaliteit komen samen in één ketting. Dit is simpelweg draagbare geschiedenis."

Beeld: M.S. Rau

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in