Beeldend kunstenaar David Shrigley grapt voor Ruinart.

Elk jaar nodigt Maison Ruinart een hedendaagse kunstenaar uit om zijn of haar visie te geven op het beroemde wijnhuis. Dit jaar, na Liu Bolin in 2018 en Vik Muniz in 2019, was de eer aan de Britse kunstenaar David Shrigley.

Shrigley, vooral bekend vanwege zijn uitgesproken tekenstijl, creëerde 36 tekeningen en gouaches, alsmede drie neons, twee keramieken en een deur.

Article continues after the ad

Daarnaast kreeg David Shrigley carte blanche voor het ontwerp van een limited edition jeroboam Blanc de Blancs, ook bekend als het toppunt van Ruinart.

"Wanneer je kunst wilt maken over de productie van Champagne, moet je meerdere bezoeken brengen aan de champagnestreek; je moet de crayères (ondergrondse wijnkelders), de wijngaarden en de productiefaciliteiten bezoeken; en je moet vragen stellen aan de mensen die er werken en heel aandachtig luisteren naar wat ze zeggen. En bovenal moet je wat champagne drinken,” aldus Shrigley uit.

"Door middel van zijn tekeningen, neons en sculpturen wil David Shrigley iets zeggen over de natuur en het wijnbereidingsproces," aldus Ruinart.

"Tegelijkertijd maakt hij ons bewust van de dagelijkse uitdagingen op milieugebied, waar Maison Ruinart veel aandacht aan besteedt. Humor is ongetwijfeld een van de beste manieren om het bewustzijn te vergroten."

Shrigley liet ook nog een hoofdje achter, in een kalkstenen gang,

Shrigley's kunstwerken zijn in Nederland te zien, zomer en corona dienende, tijdens Unseen Amsterdam in september 2020.  

Foto's (c) Ruinart

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in