De Tiffany-steen schittert in verfilming Death on the Nile.

Het is een joekel van 128.53 karaat, de gele diamant van Tiffany. Het betreft een stuk uit de 'archief collectie', wat betekent dat het juwelenhuis hem niet te koop aanbiedt. Meestal ligt hij goed bewaakt in een glazen kluis als publiekstrekker in de winkel aan Fifth Avenue.

De cushion cut diamant is gehouwen uit een stuk van 287.42 karaat dat in 1877 werd gevonden in de Kimberleymijn in Zuid-Afrika. Het slijpen duurde een jaar, George Frederick Kunz – destijds hoofd edelstenen bij Tiffany & Co - hield er persoonlijk toezicht op.

Article continues after the ad

De steen is dus altijd in het bezit geweest van het juwelenhuis en wordt gebruikt als symbool van de kennis en ervaring van het bedrijf. De waarde wordt geschat op zo'n 30 miljoen dollar en de Tiffany Diamond is slechts drie keer in het openbaar gedragen. In 1957 mocht Mary Whitehouse – een gewaardeerd klant en socialite - hem lenen voor het Tiffany Feather Ball, een fundraiser.  

Audrey Hepburn droeg de steen op promotiefoto's voor de film Breakfast at Tiffany in het Ribbon Rosette collier dat in de jaren vijftig was ontworpen door designer Jean Schlumberger. De steen had een rol in de film: Audrey verklaart als Holly Golightly dat ze 'doesn’t give a hoot about jewellery except diamonds - like that' en wijst dan op de enorme diamant.

Het derde uitje van de Tiffany Diamant was zijn eerste rode lopermoment: hij flonkerde – samen met 62 witte diamanten - om Lady Gaga's hals tijdens de 91ste Academy Awards, met een eigen beveiliger als extra accessoire. Ze mocht er een paar bijpassende, speciaal voor de gelegenheid gemaakte oorbellen bij dragen.

En nu maakt de steen dus opnieuw haar opwachting, in de nieuwe verfilming van Death on the Nile van Agatha Christie. In de film draagt actrice Cal Gadot een replica aan een iets langere ketting dan de versie die Gaga droeg. Het collier dient vermoedelijk ter vervanging van het parelsnoer dat een rol speelt in het plot. Verwacht wordt dat voor de première the real thing zijn opwachting zal maken, om de hals van hoofdrolspeler Gal Gadot.

Foto's (c) Getty Images, Tiffany & Co 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in