Mini masterclass etiquette rond het zwarte goud.

In Absolutely Fabulous was kaviaar de favoriete proteïnebron van Patsy en Edina. En eerlijk is eerlijk, smaak hadden ze wel, want het is een van de weinige delicatessen die de eeuwen hebben doorstaan.

De onbevruchte eitjes van de steur werden al gegeten door de Perzen die meenden dat dit hun uithoudingsvermogen en libido ten goede kwam. Negentig procent van de kaviaar die te koop is, komt uit Rusland of Iran.

Europa volgde vrij laat: na de Russische revolutie vluchtten veel Russische aristocraten naar Parijs waar ze in de jaren twintig van de vorige eeuw kaviaar salonfähig maakten onder de high society, geholpen door Charles Ritz, de zoon van de hotelmagnaat.

Article continues after the ad

Het nadeel van kaviaar is dat het niet erg diervriendelijk is. De steur wordt bedreigd en moet worden gedood om de eitjes te kunnen oogsten. Veel mensen vinden het dan ook niet meer van deze tijd om de kuit op een toastje te eten. Gelukkig is er tegenwoordig ook imitatiekaviaar uit algen, die vrijwel net zo zilt, romig en notig smaakt.

Zó eet je het zwarte goud

  • Het best nuttig je kaviaar van een lepeltje. Liefst niet van metaal of zilver, want dat kan de smaak aantasten. Parelmoer, hoorn, plastic of roestvrij staal zijn allemaal prima.
  • Je drukt de bolletjes kapot tegen je gehemelte om de smaak optimaal vrij te laten komen.
  • Je mond moet altijd wennen aan de eerste hap, de tweede vinden je smaakpapillen veel lekkerder.
  • Kaviaar wordt in Rusland vaak gegeten op een blini met een beetje crème fraîche (zure room is óók lekker), maar is ook verrukkelijk op vers wit stokbrood met roomboter. Puristen gruwen ervan, dus niet verder vertellen, maar het is eveneens goddelijk op pasta.
  • Niets combineert zo mooi met kaviaar als champagne (brut) of ijskoude wodka. Hou je meer van wijn, ga dan voor een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in