Ogen dicht en je waant je even in Le Marais.

Wie een beetje heeft gereisd, weet dat elke stad haar eigen geur heeft (even afgezien van uitlaatgas en stof). New York ruikt naar de stoom uit de metro en gepofte kastanjes. Barcelona ruikt naar eten in het algemeen en churros in het bijzonder. Londen? De vreemde combinatie van roet en rozen. En Parijs ruikt naar koffie, vijgen en kasjmier.

's Werelds oudste kaarsenmaker Cire Trudon zetelde al in 1643 aan de Rue Saint-Honoré en bepaalde onder andere hoe het rook in de paleizen van Louis XIV. Het luxe label weet als geen ander de geur van een locatie te vangen: Joséphine (limoen, Egyptische jasmijn en Turkse roos) brengt je naar de tuinen van keizerin Joséphine.

Article continues after the ad

En Abt  El Kader is olfactorisch te vergelijken met een kop muntthee in Marrakesj.

En dan heb je nog Cyrnos, een mix van zwarte vijgen, citroen, tijm en mirte, geïnspireerd op een Belle Epoque villa in Roquebrune. Maar als ie brandt en warm wordt ook dat vleugje koffie en kasjmier produceert dat je doet denken aan een wandeling langs de Seine. Vanaf 33 euro, bij onder andere De Bijenkorf. Misschien een lief cadeautje voor iemand die zijn of haar citybreaks mist?