De president van Rusland zwemt graag indoor op zee.

Wat Vladimir Putin (69) voor onrustbarende zaken uitspookt aan de grens met Oekraïne is niet helemaal duidelijk. Maar om te voorkomen dat er bij wijze van sanctie door het westen beslag wordt gelegd op Russische bezittingen...

... heeft hij toch maar snel zijn superjacht The Graceful van een Duitse werf – er moest nog wat worden verbouwd en hij wilde er twee balkons bij - terug naar een Russische haven laten brengen.

Article continues after the ad

Niet dat hij zonder zat, Putin heeft volgens zijn politieke criticus Boris Nemtsov 43 vliegtuigen, 7000+ auto's, 15 helikopters en nog eens drie andere superjachten. Vladimir zelf beweert te leven van de Russische Balkenendenorm, zo'n 125.500 euro. Het jacht is dus half gerenoveerd terug naar Rusland gevaren, maar gelukkig hebben we de foto's nog.

De Graceful is in 2005 besteld en in 2014 pas opgeleverd. Het jacht is 82 meter lang, beschikt over twee motoren en heeft een topsnelheid van 18 knopen (33 km per uur). Het is ingericht met leer, wandtapijten, marmer en andere luxe materialen en biedt plaats aan 12 gasten en 14 crewleden.

Jonny Horsfeld, oprichter van H2 Yacht Design zegt erover: "Onze briefing was interessant: soms tijdloos. De eigenaar is een erg zelfverzekerde persoon. Hij weet wat hij mooi vindt en is geen slaaf van trends."

Een van de hoogtepuntjes aan boord is het indoor zwembad van 15 meter lang en 3 meter breed, dat een ode is aan de stabilisatoren van het schip: je wilt niet weten wat zoveel water binnen gaat doen met een stevige golfslag buiten.

Of het wordt bij slecht weer leeggepompt, dat kan ook. De vloer kan namelijk naar boven worden gebracht om als dansvloer te worden gebruikt. De glazen panelen veranderen dan steeds van kleur en de kasten waar anders de handdoeken liggen, worden wodka-hubs. De multifunctionele ruimte dient ook als bioscoop, er kan een groot scherm uit het plafond zakken.

Op het grootste dek zijn verder een eetzaal te vinden, een lounge met een Steinway piano, een luxe tearoom en een terras waar al fresco kan worden gegeten, naast een gym, cocktail bar en een zwembad in de spa, waar ook nog twee dompelbaden (eentje warm, eentje koud) te vinden zijn. Omdat het jacht vooral in noordelijke wateren cruist, zijn er twee gelhaarden aan boord, voor wat extra warmte en sfeer.

Ook indrukwekkend: de wijnkelder met ruimte voor 400 flessen, een grote bibliotheek die ook dient als kantoor op het bovenste dek...

...en een helipad voor de bijbehorende EC135 helikopter.  

Foto's (c) H2 Yacht Design, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in