Hermès maakt het onmogelijke mogelijk.

In de modewereld wordt gesproken van een ware doorbraak: het is Hermès gelukt om zijden sjaals te maken met aan elke kant een andere afbeelding.

Dit is dus één sjaal. "We zijn er tien jaar mee bezig geweest," zegt Christophe Goineau, creative director van zijde producten en een Hermès veteraan: hij werkt er al sinds 1987. "We zijn een zeer traditioneel bedrijf, alles wordt in eigen huis gemaakt. We weven zelf de zijde, we printen die, we verwerken de stof tot sjaals of dassen."

Article continues after the ad

"Het is niet ongebruikelijk dat alleen al met de eerste 20-30 mensen bezig zijn. En als je een sjaal hebt met twintig kleuren, moet je ook twintig houten frames hebben, handgemaakt door een graveur, om de kleuren te scheiden. Dus het is maar goed dat bij Hermès geen 'snelle cultuur' heerst."

"Al die kennis en dat geduld heeft geleid tot iets bijzonders: de eerder genoemde collectie zijden sjaals die aan beide kanten een andere afbeelding heeft. Print noch kleur kan vanaf de andere kant worden gezien, ondanks de zeer dunne en lichte zijde. "Het is een technisch hoogstandje, waarbij de inkt de zijde niet penetreert, maar slechts raakt. Hoe we het precies doen, houden we voor ons, maar ik vind het na 23 jaar in het vak pure tovenarij dat we dit kunnen. En leuk voor de cliënten: twee sjaals voor dezelfde prijs."

De dubbelzijdige sjaals, zoals La Danse des Chevaux scarves by Jean-Louis Sauvat, kosten € 520

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in