Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dít doet hitte met je humeur

Vooral slecht slapen doet niets voor je stemming… Er zijn mensen die tropische temperaturen verrukkelijk vinden en niets liever doen dan op zo'n dag buiten zijn, in de zon. Hoor je daarbij, sla dan dit stuk maar over. De meeste mensen vinden temperaturen rond de 30 graden echter niet zo comfortab...

Dít doet hitte met je humeur

Vooral slecht slapen doet niets voor je stemming…

Er zijn mensen die tropische temperaturen verrukkelijk vinden en niets liever doen dan op zo'n dag buiten zijn, in de zon. Hoor je daarbij, sla dan dit stuk maar over.

De meeste mensen vinden temperaturen rond de 30 graden echter niet zo comfortabel en hebben het liever iets koeler. Hoe koel, dat verschilt per land. Voor wie het wil weten: 16 graden is hier de optimale temperatuur voor je lichaam, in Scandinavië is het 11 graden en in Spanje 26 graden. Je kunt wennen aan warmer meer, maar dan moet je er wel voor langere tijd aan worden blootgesteld, daarvoor is het in Nederland en België meestal te kort heet.

We schreven al eens over wat hitte met je lijf doet, maar ook je stemming wordt erdoor beïnvloed. Milieu-epidemioloog Tim Nawrot ziet aan onderzoeken hoe hitte steeds meer mensen hindert.

Op warme dagen heb je volgens hem eerder last van neerslachtige gevoelens, mensen die al een beetje in de put zitten kunnen zich door een hete dag nog ellendiger gaan voelen.

'Door de hitte is de aanmaak verlaagd van serotonine - de neurotransmitter die ons gemoed bepaalt'

"We weten dat hitte inspeelt op slaaptekort: recent Deens onderzoek toonde aan dat mensen al elf nachten per jaar slecht slapen omdat het ’s nachts te warm is," zegt Nawrot in Het Laatste Nieuws. "Een paar nachten wat minder goed slapen, heeft geen zware gezondheidsgevolgen. Maar bij mensen met al bestaande slaapproblemen en psychische gevoeligheden, stapelt zich dat op. En puur biologisch is er ook een verklaring: door de hitte is de aanmaak verlaagd van serotonine - de neurotransmitter die ons gemoed bepaalt - en daardoor zijn we vatbaarder voor depressieve gevoelens."

Het helpt niet dat hitte vaak samengaat met luchtverontreiniging: "Bij hitte heb je heel vaak stabiele weersomstandigheden en dat veroorzaakt een soort van zeepbel in de atmosfeer," zegt Nawrot. "Omdat de uitstoot elke dag min of meer dezelfde blijft, is dus de mate waarop dingen als fijnstof worden afgevoerd bepalend voor hoe verontreinigd de lucht op een dag is."

Een hogedrukgebied met smog en ozon helpt niet om je lekker te voelen

"Je ziet dat ook in de winter, dat er op dagen zonder wind smog blijft hangen. Maar bij hitte komt er dan ozon bij en daar heb je in de winter geen last van: om stikstofoxiden om te zetten in ozon is hitte en uv-straling nodig. Er is bovendien een biologisch verband tussen luchtverontreiniging en mentale klachten: microscopisch kleine stofdeeltjes kunnen we inademen, via de neuszenuw komen ze rechtstreeks in de hersenen terecht en daar kunnen ze ontstekingen veroorzaken, in die delen van de hersenen die onze gemoedstoestand bepalen."

Reageer je niet zo goed op hoge temperaturen, dan is rustig aandoen het devies. De langste hittegolf beleefde Nederland in 1975, met een aaneenschakeling van 18 zomerse dagen, waarvan er 6 tropisch waren. Meestal wordt het echter na een paar dagen alweer koeler en kikker je vanzelf weer op.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in