555,55 karaat schoon aan de haak.

Doorzichtige diamanten zijn zó 2021. Vinden ze althans bij Sotheby's. Daar gaat komende week een unieke zwarte diamant in de veiling. En dat belooft wat.

De steen heet The Enigma en is, schrik niet, 555,55 karaat met 55 facetten. Daarmee is het een van de grootste diamanten ter wereld, en de grootste bewerkte diamant die ooit geveild is.

Article continues after the ad

Passend bij zijn naam is de steen heerlijk mysterieus. De huidige eigenaar hield 'm meer dan twintig jaar uit het zicht van de wereld. De diamant is nog nooit eerder op de vrije markt verkocht.

Een zwarte diamant (ook wel: Carbanado-diamant) komt maar zelden voor. Waarschijnlijk zijn dit soort stenen ontstaan door een meteoriet of astroïde die bijna vier miljard geleden de aarde heeft geraakt. Er bestaat twijfel over of de stenen uit de ruimte komen, of toch van de aarde zelf. Ze worden alleen gevonden in Brazilië of op het Afrikaanse continent, en dan nog maar zelden. Laat staan in dit formaat.

Hoe dan ook is het een zeer bijzondere steen, en die mag natuurlijk wat kosten. Al valt het relatief nog mee. The Enigma zal naar schatting vijf miljoen pond opleveren.

Meebieden? Dat kan nog tot 9 februari.

Beeld: Sotheby's

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in