De 1980's zijn duidelijk nog alive and ticking.

In 1985 had Cartier een enorme hit met het Pasha de Cartier horloge, gebaseerd op een model uit 1932. Rond dit model is een nieuwe collectie gecreëerd, voor heren én dames.

Het oermodel is genoemd naar de cliënt die het bestelde: sultan (pasha) Thami El Glaoui van Marrakesh, die er een buitengewoon luxe levensstijl op nahield. Hij vroeg Louis Cartier om een horloge voor hem te maken dat elegant genoeg was om te dragen bij zijn koninklijke taken, maar dat hij ook om kon houden in zijn zwembad. Het zou het eerste waterproof horloge van het label worden.

Article continues after the ad

Kenmerkend is het 'kettinkje' waarmee de kroon aan de uurwerk vastzit (de initialen van de eigenaar worden onder de kroon verborgen) en het opvallende uiterlijk: een ronde kast met een wijzerplaat waar de minuten in een vierkant op staan afgebeeld. Het horloge wordt opnieuw uitgebracht in diverse formaten en modellen...

… waaronder een skeleton-versie...

…en een Pasha de Cartier pavé waarin geen vierkant te bekennen is. 

Acteur Rami Malek, influencers Troye Sivan en Willow Smith (dochter van Will Smith en Jada Pinkett Smith), actrice Maisie Williams en K-Pop ster Jackson Wang zijn de ambassadeurs van de nieuwe generatie.

Foto's © Cartier

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in