We zitten tot 6 april veelal thuis en binnen met onze eventuele huisgenoten. Maar ook met de televisie, onze boeken, ons fornuis en meer. Hoe wij van NOUVEAU er het beste van maken? Vandaag vertelt culinair en online redacteur Claudia Witteveen het.

Het is onderdeel van mijn werk om regelmatig uit eten te gaan. Heerlijk en fijn en luxe. Maar dat zit er in de corona-lockdown natuurlijk niet in (Nederlandse horeca — we leven enorm met jullie mee!). Dus grijp ik deze weken thuis aan om zelf achter het fornuis te kruipen. Gelukkig ook in minder barre tijden mijn grote hobby.

Natuurlijk ligt ook naar de supermarkt gaan in deze tijden een beetje gevoelig (niet te vaak, voorzichtigheid geboden, geen gehamster). Dus probeer ik zoveel mogelijk aan de slag te gaan met mijn altijd goed gevulde voorraadkast en vriezer. En dat doe ik met de hulp van twee geweldige kookboeken en één topper van een online receptendatabase.

Lang leve Alison Roman

Article continues after the ad

Ze is één van de vaste food writers van de New York Times en kookboekenauteur van de bestsellers Dining In en Nothing Fancy. New Yorker Alison Roman staat bekend om haar heerlijke recepten, vaak met veel zogenaamde pantry ingredients: houdbare spullen die je bijna altijd voorradig kunt hebben dus. Ideaal voor dit moment, weet ook Alison zelf. "Ik doe mijn uiterste best om mijn recepten te focussen op wat er in de voorraadkast ligt, en ze zó flexibel te maken dat je kunt wisselen van ingrediënt op basis van wat je toch al in huis hebt."

Dat leverde naast haar boeken de laatste weken onder ander deze twee toprecepten op: een pasta met sjalot, tomatenpasta en ansjovis (haar favoriete ingrediënt, maar zó verwerkt dat je het écht niet proeft) en een noedelsoep met allerlei uitwisselbare smaakmakers.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Alison Roman (@alisoneroman) op

Fan van Bon Appétit

Daarnaast ga ik bij kooktwijfels altijd te rade bij Bon Appétit, het gerenommeerde Amerikaanse kooktijdschrift dat tegenwoordig vooral grossiert in YouTube-kookvideo's (een kijktip!) en eindeloos veel online recepten die werkelijk al-tijd raak zijn.

Een korte zoekopdracht naar 'pantry' levert inspiratie genoeg op voor wekenlang koken, net als dit soort artikelen over recepten die je groot kunt koken en nog even kunt bewaren of invriezen. Mijn persoonlijke favorieten: deze makkelijke kipcurry met rijst, kippensoep met chili-topping en udon-noedels met kimchi.

Wel allemaal in het Engels, maar online heel gemakkelijk om te rekenen naar grammen en eet- en theelepels. Bovendien is er vaak wel een video voorhanden die je verder helpt. Het resultaat is altijd even smakelijk, zozeer dat hier in huis vaak om Bon Appétit gevraagd wordt. Zeker in deze tijden.

Ik zeg alvast: bon appétit, blijf gezond en succes in deze rare week!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in