Je bent nooit te laat om je tuin te laten stralen.

Wil je de komende maanden het mooiste uitzicht ooit vanuit je eigen huis? Anne Wieggers, dé duurzame tuinvrouw van Nederland en hoofdredacteur van Gardener’s World, geeft tips.

1. Kun je nu na het voorjaar nog een leuke tuin opstarten en hoe?

Ja, juist! Gebruik de komende weken om mooie kwekerijen te bezoeken en inspiratie op te doen. Op mijn website vind je een lijstje van prachtige kwekerijen, vaak gelegen hartje natuur, dus heerlijk om te bezoeken tijdens deze staycation. Dit zijn perfecte adressen waar je sterke, onbespoten planten kunt kopen die jarenlang meegaan. Daarnaast zijn kwekers echte experts die jou kunnen helpen de juiste planten te kiezen. Ga wel pas aan het planten als het niet snikheet en droog is, anders wordt het een strijd ze de zomer door te slepen. 

Article continues after the ad


2. Wat zijn de planten die je moet hebben? 

Kattenkruid is echt onmisbaar in mijn tuin, en dan met name deze soort: Nepeta 'Walkers low'. Dit is een prachtige en hele makkelijke plant. Hij bloeit in luchtige paarse wolken van mei tot diep in de herfst, is altijd bedekt met vlinders en bijen, en kan goed tegen droogte. Ideaal dus voor ons veranderende klimaat. Hij komt ieder jaar trouw weer terug. 

Wat daar prachtig bij staat is duifkruid, en dan bijvoorbeeld de soorten Scabiosa 'Pink mist' of Scabiosa 'Butterfly blue'. Deze kunnen ook heel erg goed in potten en tijdens de afgelopen zachte winters zag ik ze nog staan shinen in december. Ook deze zijn super voor het helpen van de biodiversiteit. De lijst is eigenlijk eindeloos. Dat was het moeilijkst aan mijn boek schrijven: de lijst een beetje schappelijk houden qua lengte! Alleen de sterkste en mooiste planten kwamen door de selectie heen. Voor mensen met alleen een balkon is het goed om te weten dat er zelfs mini vlinderstruiken te krijgen zijn voor in potten. Die zijn bijna niet dood te krijgen, dus ook als je maar nerveus wordt van tuinieren is er een plant voor jou. 


3: Wat is je ultieme tip voor mensen die geen groene vingers hebben (of tijd) en toch de hele zomer van een prettige tuin willen genieten?

Denk nooit dat je geen groene vingers hebt als planten die je bij het tuincentrum kocht altijd het loodje leggen in jouw tuin. Dit zijn planten die met veel kunstlicht, mest, warmte en bestrijdingsmiddelen, heel snel hebben moeten groeien tot een aantrekkelijk product voor de verkoop. Die planten schrikken zich wezenloos in jouw tuin omdat ze altijd overdreven vertroeteld zijn. Als er iets is waar het vaak fout gaat, dan is dit het. Zo zonde! Wanneer je bij een goede kweker winkelt, is de kans 10 keer groter dat je jarenlang van de planten geniet en ze prima tegen een stootje kunnen. Duurzaam shoppen dus!

Anne's boek is nu te koop in de (online) boekhandel 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in