Topchef Eleni legt even uit hoe het wél moet.

Vooropgesteld: als je het bij een rondje sushi verrukkelijk vindt om de sojasaus met wasabi te mengen en daar je maki in te laten marineren, dan moet je dat lekker doen.

Topchef Eleni Manousou, de eerste vrouwelijke sushi-chef van Nobu (ze staat aan het hoofd in het filiaal in Marbella) zou het echter niet zo doen. "Om te beginnen zou ik eetstokjes achterwege laten," zegt ze in de Daily Mail. "Sushi eet je met je schone handen. Het moet zo vers mogelijk zijn, zodra het wordt geserveerd, wil je het eten."

Article continues after the ad

En hoe voorkomen we nog meer sushi missers? "Ik dip niet de rijst, maar de viskant (van nigiri) in de sojasaus en eet het stukje dan ondersteboven, de vis moet als eerste je tong raken," zegt Eleni. "Zuinig aan met de sojasaus en ik zou er nooit wasabi indoen, want dat overweldigt de smaak van de vis. Ik zie mensen hun sushi onderdompelen in de saus, zo proef je niets meer van de vis."  

Verder nog sushi-etiquette-tips?

  • de hoeveelheid sojasaus per stukje zou hooguit het formaat van een stuiver moeten hebben.
  • sushi mag je met schone vingers eten, sashimi pak je met stokjes.
  • eet je sushi altijd in één hap.
  • wasabi breng je in minimale hoeveelheden aan met een stokje op de vis.
  • als je stokjes gebruikt, wrijf die dan niet tegen elkaar aan. De sushichef zal het zien als een belediging van de kwaliteit van zijn stokjes.
  • een goed stukje sushi is een kunstwerkje dat je niet demonteert voor je het opeet. Het gaat gewoon in één keer in zijn geheel naar binnen (ook om te voorkomen dat het uit elkaar valt, zo stevig zijn die stukjes nu ook weer niet).
  • hoewel mayonaise lekker is bij álles, hoort het niet bij sushi. Oók niet in de vorm van wasabimayo.
  • ingemaakte gember eet je niet met een stukje sushi, maar tussen de stukje door, om je smaakpapillen op te frissen.

Foto's (c) Nobu Marbella

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in