Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wanneer stuur jij een Tikkie: wat is chic en wat niet?

Het is een van dé vondsten van deze eeuw, maar hoe handig de betaalapp ook is, Tikkies zorgen ook voor misverstanden en ergernissen. Tijd voor wat regels. Een paar weken geleden vierde ik mijn verjaardag met een lunch met vriendinnen in een restaurantje bij mij om de hoek: salades, broodjes, sapj...

Wanneer stuur jij een Tikkie: wat is chic en wat niet?

Het is een van dé vondsten van deze eeuw, maar hoe handig de betaalapp ook is, Tikkies zorgen ook voor misverstanden en ergernissen. Tijd voor wat regels.

Een paar weken geleden vierde ik mijn verjaardag met een lunch met vriendinnen in een restaurantje bij mij om de hoek: salades, broodjes, sapjes en heel veel thee. Een hele zondagmiddag met z'n achten aan tafel, beter wordt het niet. Vlak voor het afgelopen was, zei een van mijn vriendinnen: 'Stuur je ons straks een Tikkie?' 'Nou nee', antwoordde ik, 'ik heb jullie uitgenodigd, dus ik betaal'. Of ik het écht zeker wist? Ja. Ik ben jarig, ik trakteer. Punt.

Vorige week bestelde ik bloemen uit naam van twintig oud-huisgenoten uit mijn studententijd voor een van ons omdat ze net een nieuwe heup heeft gekregen. Meteen nadat ik de bestelling had gedaan, stuurde ik ze allemaal een Tikkie voor 2 euro. Het voelde wat lullig, zo'n klein bedrag, maar maal twintig toch niet iets om maar te laten zitten. 

Ideaal

Tikkies. We hadden geen idee dat we ze nodig hadden, maar nu ze er zijn willen we niet meer zonder. Want zijn ze handig! Geen gedoe meer met na een etentje zo ongeveer onder het toeziend oog van de bediening de rekening splitsen, bedenken wat de fooi moet zijn en dan vragen of je allemaal apart mag betalen. Nee, één iemand pakt de bon op, stuurt kort daarna een Tikkie naar de anderen en als alles goed gaat, staat het geld binnen een paar minuten weer op je rekening. Ideaal.

Eén euro

Zeker ideaal. Maar nu de betaalapp ingeburgerd raakt, ontstaan er  toch ook misverstanden en zelfs ergernissen over. Zo ontplofte een vriendin van me laatst toen we na een avondje uit de volgende ochtend een nagekomen Tikkie van een euro kregen, want de fooi bleek nog niet meegerekend. We waren met z'n vijven uit geweest en zitten geen van allen op zwart zaad.

Beatrijs Ritsema

De vraag is: wanneer stuur je wel een Tikkie en wanneer niet? De NRC schreef een artikel over Tikkie-etiquette. En uiteraard vroegen ze Beatrijs Ritsema, die in Trouw vragen beantwoordt over hedendaagse etiquette naar haar mening. Om te beginnen zegt zij dat het na een verjaardag of housewarming niet gebruikelijk of wenselijk is om achteraf de rekening gepresenteerd te krijgen. 

Overvallen

Het grootste probleem is volgens haar dat mensen door een Tikkie worden overvallen. Als je wordt uitgenodigd voor een feest met barbecue, verwacht je niet dat je de volgende dag een betaalverzoek krijgt. Net zomin als na een housewarming of verjaardagsborrel. Ritsema zegt dat er voor dit dingen een duidelijke regel bestaat: nodigt iemand je uit, dan betaalt diegene. Is een etentje of een avond uit een afspraak tussen vrienden, dan wordt de rekening gedeeld. Helder. Bij twijfel, bespreek het.

Tikkie-teveel

En dan is er nog het dagelijkse 'Tikkie-teveel' dat voor ergernis zorgt: mensen die voor elk wissewasje een Tikkie sturen. Als het bij jou op je werk bijvoorbeeld gewoonte is om af en toe een rondje lekkere koffie te halen, stuur je dan steeds een Tikkie aan je collega's? Of vertrouw je er gewoon op dat jullie allemaal wel in de gaten houden dat niet een persoon steeds betaalt? In het NRC-artikel wordt trouwens nog een hilarisch voorbeeld genoemd: een vrouw kreeg een half uur na haar date een Tikkie voor twee wijntjes (8 euro). Hij wilde graag nog eens afspreken... 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in