Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Thijs Launspach: "Werk kan ook thuis uit"

Toptips over (thuis)werken in coronatijden. Werk vraagt tegenwoordig best veel van je. Je moet bereikbaar en beschikbaar zijn, in alles juichend een uitdaging zien en tegelijk goed omgaan met alle stress die dat teweegbrengt. Door de coronacrisis is daar een nieuwe uitdaging bijgekomen: de niet-v...

Thijs Launspach: "Werk kan ook thuis uit"

Toptips over (thuis)werken in coronatijden.

Werk vraagt tegenwoordig best veel van je. Je moet bereikbaar en beschikbaar zijn, in alles juichend een uitdaging zien en tegelijk goed omgaan met alle stress die dat teweegbrengt.

Door de coronacrisis is daar een nieuwe uitdaging bijgekomen: de niet-vitale beroepen gingen vooral vanuit huis werken. Met extra uitdagingen zoals amechtige wifi, een niet altijd even professionele werkplek, kinderen, huisdieren en andere huisgenoten die voor afleiding zorgen.  

Hoe hou je je werk dan nog een beetje gezond? Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van o.a. het boek Fokking druk en Werken met millennials. In zijn nieuwe boek geeft hij tientallen tips tegen stress in je (thuis)werk en in je leven en hij heeft er een extra hoofdstuk aan toegevoegd over omgaan met werk in het Nieuwe Normaal.

In Werk kan ook uit lees je waarom je regelmatig een dutje zou moeten doen, waarom roddelen op de werkvloer goed is (dat kan ook per Zoom!), waarom de meest zekere mensen vaak het minst weten, waarom je sneller boos wordt als je niet hebt gegeten en over het nieuws dat minder werken mensen gelukkiger maakt.

Daarnaast vind je het antwoord op vragen als: Hoe hou je bij het thuiswerken je focus? Welke uitrusting heb je ervoor nodig? Wat doe je met uitstelgedrag? En dat videobellen, hoe kun je dat nu goed aanpakken?  

Alvast 4 thuiswerktips van Thijs

  • Ga goed beslagen ten ijs. Een beter moment om te investeren in een goed scherm, een fijne stoel of een koptelefoon is er niet. Je zit er nog wel even, dus maak het je zo gemakkelijk mogelijk.
  • Maak onderscheid tussen werktijd en niet-werktijd. Doe je dit niet, dan ben je altíjd aan het werk. Draag je samen de zorg voor kinderen, werk dan zoveel mogelijk in shifts: de één aanspreekpunt, de ander concentreert zich.
  • Communiceer veel, over wat er lukt, maar ook wat even niet gaat. Accepteer dat je minder productief zult zijn dan anders. Dat is niets om je schuldig over te voelen. Doe wat kan, wees eerlijk over wat niet lukt.
  • Neem pauzes, want je hoofd kan (ook thuis) niet altijd aan staan. Het liefst vul je de de pauze niet met nog meer informatie. Het is lente én het mag nog: maak een ommetje.

Foto © iStock en Pixabay, de 4 tips gaf Thijs eerder in het AD.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in