Toptips om van je balkon een paradijsje te maken.

Afgaand op premier Rutte kun je er maar beter rekening mee houden dat de zomer in eigen land zal worden doorgebracht. Even slikken én weer door, want dit biedt wel ruimte om het thuis extra gezellig te maken met zaken waar je langer plezier van hebt dan twee weken all-inclusive.

Een update voor je tuin is zo gefikst en als je over een balkon beschikt, valt daar ook veel mee te doen om op een kleine oppervlakte veel te laten gebeuren qua groeien, bloeien en genieten. Met deze tips kun je ook aan de slag op een postzegelpatio of in een kleine tuin.

Article continues after the ad

1 Grote schoonmaak

(c) Volero

Haal het balkon zoveel mogelijk leeg en maak het schoon. En begin met er een vrolijk buitenkleed neer te leggen, de absolute sfeermaker van elk balkon. Wat ga je er het meeste doen: hou je van buiten eten of gebruik je je balkon vooral om lekker op te zitten, te loungen en te lezen?

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Balcony Paradise (@balconyparadise) op

Dit bepaalt of er een compacte bistroset moet komen of beter een luie loungestoel. Denk aan inschuifbaar, opklapbaar en verplaatsbaar op wieltjes en zorg dat je normaal van binnen naar buiten kunt lopen. Is de omheining naar je zin of is dit het moment om een balkonscherm of rietmat te introduceren voor meer privacy en een luxere aanblik?  

2 Kies je zomer 2020 sfeer!  

© Mooi wat planten doen

Wil je het betere jungalow gevoel, kies dan voor opvallende planten als mandevilla, crocosmia en bromelia en grote groene (kamer)planten (palmen en aloës zijn verleidelijk, maar prikkerige ruimtevreters). Heb je meer zin in de sfeer van een prieel, werk dan met kleinere bladplanten en pastelkleuren. Heel populair: siergrassen en riet. Ze bewegen mooi in de wind, zijn vol en toch luchtig en groeien lekker de hoogte in, zodat ze weinig ruimte innemen. Kies altijd voor kunststof potten in verband met het gewicht.

Insider-tip: kies kamerplanten, die zijn vaak net wat kleiner en kunnen in het voorjaar en de zomer prima buiten staan.   

3 Slimme oplossingen


© Mooi wat planten doen

Ruimtegebrek vraagt om creatieve oplossingen. Benut de randen van je balkon bijvoorbeeld optimaal. Hang er bakken aan, bevestig er een balkonbar op of maak een plantenbak op maat met een extra plank eraan vast. Daar kun je ook weer plantjes op kwijt voor een rijkere aanblik. Ook hangmanden zijn een geweldige manier om kleur en groen op plekken te krijgen die je toch niet gebruikt.

4 Omhoog met die handel

(c) Bakker

Het leuke van een balkon is dat het van zichzelf al een buitenkamer is waar je beschut kunt zitten. Om ruimte te besparen kies je een of twee plekken als opstijgpunt voor je klimmers. Met voldoende ruimte, aarde en om de twee weken wat extra plantenvoeding kun je zo meerdere kllmplanten in één pot of bak zetten.  

(c) Gardenista

Span ijzerdraad langs de muur en over het plafond: jasmijn, clematis, passiebloem en klimmende nachtschade zullen zich zo enthousiast naar boven slingeren, zodat je echt in het groen komt te zitten.

5 Verticaal tuinieren

Naast klimmers kun je de zijkanten van je balkon gebruiken voor verticale tuintjes. Die zijn er in pallet-vorm, maar ook als ingenieuze 'schoenenzakken' waarin je kruiden kunt kweken. Veel kruiden hebben grote sierwaarde: mooi om naar te kijken, lekker in de soep en sla. Maar je kunt natuurlijk ook met bladplanten een levend kunstwerk maken. 

6 Zet een boom op

© Mooi wat planten doen

Een boom op het balkon is meestal geen succes. Wil je toch graag iets boomachtigs, dan is een Japanse esdoorn een aanrader: schitterend verkleurend blad dat hoog uitwaaiert, zodat ie op de grond niet veel ruimte inneemt. Met een krukje of tafeltje onder de pot kun je er zelfs onder zitten. Hier staat ie in een tuin, maar het is ook een prima kuipplant.

7 Finishing touch

Feestlichtjes, lampionnen met een zonnecel, lantaarn met een kaars erin, fijne plaid voor als het fris wordt – er is verder niet zoveel voor nodig – behalve mooi weer natuurlijk – om de komende maanden op je balkon te zitten, met het gevoel alsof je in Sevilla woont.

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in