Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mediteren, zo lukt het wèl

Mediteren, als dat kunt, heb je toch wel een hogere staat van zijn bereikt. Voel jij je vaak ook een beetje 'kneus' als je moet toegeven dat het je niet lukt? Dat je er eigenlijk ook niks van begrijpt? Nouveau's online redacteur Caroline wel en tóch blijft ze het proberen.  Herken jij dit? Zet mi...

Mediteren, zo lukt het wèl

Mediteren, als dat kunt, heb je toch wel een hogere staat van zijn bereikt. Voel jij je vaak ook een beetje 'kneus' als je moet toegeven dat het je niet lukt? Dat je er eigenlijk ook niks van begrijpt? Nouveau's online redacteur Caroline wel en tóch blijft ze het proberen. 

Herken jij dit? Zet mij op een yogamatje in een stille ruimte en ik balanceer binnen drie minuten op de rand van een paniekaanval. Vroeger kwam ik na een yogales zelfs weleens agressief thuis, op de een of andere manier was er dan veel onrust getriggerd. Jaren zijn verstreken en ik heb veel geleerd. Bijvoorbeeld dat yoga in een groep niks voor mij is. Gelukkig bleek mijn nieuwe onderbuurvrouw yogajuf en zo begon ik aan een lange reeks privélessen. Verschrikkelijk vond ik het, wat een worsteling met mezelf, maar toen ik er na tien keer een punt achter zette, bleek ik het te missen. Daarna ging het veel beter, ik gaf mijn verzet op. En toen ik allerlei griezelige medische behandeldingen moest, kon ik me er rustig doorheen ademen. De voordelen zijn me dus bekend. 

Dingetje

Mediteren blijft echter nog een dingetje. Dat krijg ik nog steeds niet echt voor elkaar. Toch blijf ik het proberen. Jelle Hermus, bekend van de populaire website sochicken en de bestsellers Steeds leuker en Leven met wind mee, specialiseert zich in het versimpelen van het leven. Meditatie is daar volgens hem een onmisbaar onderdeel van. 

Niet wat je denkt

Wat hij zegt begrijp ik: 'Meditatie is niet wat je denkt. Veel mensen denken dat meditatie draait om ‘je hoofd leegmaken’. Wanneer ze dan gaan zitten blijkt dat onmogelijk, waardoor ze voelen dat ze iets verkeerd doen. Mediteren draait om het trainen van je concentratie en je mindfulness (je vermogen om je aandacht in het hier en nu te houden). Je traint door – steeds als je opmerkt dat je wordt meegenomen door je gedachten – je aandacht keer op keer terug te brengen naar je meditatie object (bijvoorbeeld je ademhaling, een mantra of een sensatie in je lichaam). Dat is alles. En dat is moeilijk genoeg.'

Apps

Duidelijk. En inderdaad moeilijk genoeg. Maar kansloos als ik het niet onder enige begeleiding doe. Dus nu probeer ik apps uit. Een vriendin raadde me Headspace aan. Ziet er rustgevend uit en je kunt er zelfs een op (jouw) maat gemaakt plan mee maken. Er zijn meditaties in alle soorten en maten, van kort tot lang. Ik probeerde het een paar keer uit voor ik ging slapen en dat werkte, voor ik het weet ben ik vertrokken, maar dat is natuurlijk nog geen meditatie. De 2-3 minuten-sessies vind ik leuk om mee te beginnen en die lukken ook. Helaas zitten de meeste mogelijkheden achter een betaalknop en 94,99 euro per jaar is me net iets te gortig. 

In bad

Ook Calm heeft honderden meditaties, bijvoorbeeld om stress te verminderen. Tot nu toe Ik val graag in slaap tijdens het luisteren van de speciaal hiervoor bedoelde verhalen, geen idee waar ze over gaan, want na drie minuten ben ik al in diepe rust, maar dat is juist fijn. Ook bij deze app moet je betalen om alle mogelijkheden te kunnen benutten, 42,99 euro per jaar. Dat heb ik gedaan. En nu mediteer ik regelmatig in bad. Zomaar gaan zitten en het dan 'gewoon' doen is nog steeds niet haalbaar, maar omsloten door warm water begin ik het eindelijk een beetje door te krijgen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in