When life hands you lemons... Deze weken thuis zijn het perfecte moment om een eigen voorraad limoncello te maken. De zomer komt er immers aan, en je hebt er bijna niets voor nodig. Culinair redacteur Claudia Witteveen vertelt.

Deze zomer geen Italiaanse vakantie. Geen lange, lome avonden in buitenrestaurants vol tuinmeubilair, afgesloten met een caffè normale (zoals de Italianen espresso noemen) en een huisgemaakte limoncello. Geen citroenen plukken uit de Italiaanse tuin van vrienden. Dat is best even slikken.

Gelukkig zit het met die limoncello wel goed bij ons thuis, sinds ik in Italië leerde dat iedereen daar zijn eigen digestieven maakt en dat het ook nog eens hartstikke gemakkelijk is. Mijn eerste versie maakte ik een paar jaar geleden met enorme citroenen die in de kofferbak vanuit Italië mee naar huis gingen. Daarna bleek het eigenlijk net zo goed te gaan met supermarktcitroenen.

Article continues after the ad

Het klinkt misschien als een enorme klus — je eigen drankje maken. Maar het kan eigenlijk niet eenvoudiger. Ook fijn in deze tijden: het geeft je gelijk een bestemming voor je citroenschillen. Er worden bij ons thuis tijdens het koken en cocktails maken veel citroenen uitgeperst, en die kunnen we nu van kop tot kont gebruiken.

Wat je nodig hebt

Goed, limoncello maken dus. Men neme een grote weckpot of goed afsluitbare glazen fles. Een fles 96% alcohol (verkrijgbaar bij veel slijters — zij kunnen er in elk geval wel een voor je bestellen — maar natuurlijk ook online). En om te beginnen een citroen of zes. That's it.

De bereiding

Schenk een halve liter alcohol in je weckpot (hiervan maak je uiteindelijk meer dan een dubbele hoeveelheid limoncello, dus ruim een liter). Schil de citroenen en gooi de schillen (met zo min mogelijk wit) in de alcohol. Klaar. Dagelijks even goed schudden, en minstens twee weken laten staan trekken. Heb je nieuwe citroenschillen, dan kun je die er gewoon op elk moment bij gooien.

Na twee (of meer) weken zeef je de alcohol en breng je 800 ml water aan de kook met ongeveer 300 gram suiker. Zodra de suiker is opgelost (en je dus een suikersiroop hebt) laat je dit mengsel afkoelen. Daarna giet je het bij je alcohol (die nu dus ruim onder de 40% komt te zitten, wel belangrijk), verdeel je het over flessen en leg je er liefst één in de vriezer.

Daar heb je de hele zomer plezier van, en in kleinere flesjes is het nog leuk cadeau geven ook. Een ideaal zomers lockdownprojectje.

Salute!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in