Handige tip, met dank aan een top-infectioloog.

Mondkapjes zijn op dit moment een noodzakelijk kwaad. Ervaringsdeskundigen dragen liever een katoenen masker dan een wegwerper: ze zijn iets zachter en staan aanzienlijk leuker. In zo'n handgemaakt masker draag je het beste een filter om de beschermingsfactor op te schroeven. Dat kan een extra laagje stof zijn, maar ook een dubbelgevouwen tissue of een stuk keukenpapier worden vaak gebruikt. De man die er écht verstand van heeft, stuurt je echter naar de afdeling schoonmaakmiddelen in de supermarkt.

Kinderarts en infectioloog Koen Vanden Driessche (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) is gespecialiseerd in het tegengaan van besmettelijke ziekten als covid-19. In Knack zegt hij dat mondmaskers bijzonder nuttig zijn in de strijd tegen het coronavirus en andere besmettingen van de luchtwegen.

"Mondmaskers moeten anderen én jezelf beschermen," zegt Vanden Driessche. "Ze moeten ook comfortabel om te dragen zijn, zodat ze je ademhaling niet hinderen. Alle chirurgische maskers die wij hebben bestudeerd, werken uitstekend. Ook wegwerpmaskers met een Europees CE-keurlabel werken goed – maar we willen niet massaal wegwerpproducten gebruiken."

Article continues after the ad

"Materiaalingenieur Greet Kerckhofs (Universiteit van Leuven) heeft de zelfgemaakte maskers bestudeerd. De stof van nogal wat van die maskers blijkt te dicht geweven te zijn om er efficiënt door te kunnen ademen. Het beste model heeft een binnen- en buitenlaagje van dun katoen met in het midden een filter van geperste – dus niet geweven – vezels. De beste filter blijkt een viscose dweil te zijn. Qua bescherming en draagcomfort is dat model vergelijkbaar met een professioneel FFP2-masker, maar zelfgemaakte maskers zijn goedkoper én kunnen in de wasmachine."

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in